Zdrowsza alternatywa na świąteczny wypiek - ciasto marchewkowe. Pyszne, wilgotne, aromatyczne, korzenne... Soczysta marchew i dużo orzechów więc spora dawka witaminy A, z gr.B, D oraz wapń, magnez, żelazo, fosfor... Ciasto zrobiłam na mące orkiszowej, zamiast cukru użyłam ksylitolu oraz dobrej jakości oleju rzepakowego czyli samo zdrowie;) Jest lekkie, pieknie pachnie cynamonem, z wyczuwalnymi kawałkami orzechów.
Ciasto jest wspaniałe, koniecznie spróbujcie. Inspiracja od Dorotuś, oczywiście po moich modyfikacjach ;).
Przy okazji chciałabym Wam przypomnieć o konkursie w którym możecie wygrać pobyt weekendowy dla siebie lub wybranej osoby w Uzdrowisku Wysowa. Szczegóły tutaj.
SKŁADNIKI:
2/3 szklanki mąki orkiszowej (ok. 100 g)
140 g ksylitolu (cukru brzozowego) lub cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1/4 łyżeczki soli
100 g oleju rzepakowego
2 jajka
150 g posiekanych orzechów włoskich
200 g startej marchwi
POLEWA z serka:
125 g serka Philadelphia light
4 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki olejku waniliwego
Orzechy włoskie do dekoracji
W jednym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika.
W drugim naczyniu rozmieszaj jajka z oliwą. Połącz zawartość obu naczyń i wymieszaj drewniana łyżką. Dodaj orzechy włoskie i marchew. Wymieszaj.
Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz 45 minut.
Po tym czasie ciasto wyjmij i wystudź.
Polewa: serek zmiksuj dokładnie z olejkiem i cukrem pudrem. Posmaruj wystudzone ciasto i udekoruj orzechami.
Smacznego :)
Ciasto podzieliłam na 12 części.
1 kawałek ciasta (ok. 85g) zawiera średnio:
energia: 203 kcal
białko: 3,9 g
węglowodany: 17,5 g
błonnik: 0,98 g
tłuszcze: 31 g


Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńmarchewkowe-niezastąpione, zdrowe i pyszne! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te świąteczna ciasta! :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda, a że jest marchrwkowe to na bank jest pyszne! no i te wartości odżywcze <3
OdpowiedzUsuń