
Wilgotne, bardzo czekoladowe ciasto z niesamowitym zapachem wędzonych śliwek. Ciężkie, mokre jak typowe brownies. Bezglutenowe.
Wzorowałam się na przepisie od Dorotuś, ale zmodyfikowałam nieco przepis. Najlepsze z całego ciasta są wędzone śliwki, ale zwykłe kalifornijskie tez mogą być.
Dla czekoladoholików idealne :)
SKŁADNIKI:
250 g wędzonych śliwek (można użyć suszonych kalifornijskich)
5-6 łyżek amaretto (można zastąpić brandy)
25 g kakao
100 g gorzkiej czekolady (min. 70%)
50 g masła
175 g drobnego cukru
100 ml gorącej wody
4 białka
90 g mielonych migdałów
1 łyżeczka cynamonu
Śliwki przekrój na pół i zalej likierem lub brandy. Odstaw na godzinę.
W garnuszku umieść kakao, połamaną kawałki czekoladę, masło, 140 g cukru i 100 ml gorącej wody. Pogrzej do rozpuszczenia składników i wymieszaj. Lekko przestudź.
Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj resztę cukru. Doda mielone migdały i cynamon. Bardzo delikatnie wymieszaj szpatułką.
Następnie dodaj przestygniętą masę czekoladową i równie delikatnie wymieszaj.
Ciasto przelej do formy o średnicy ok. 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu rozłóż śliwki i skrop ciasto resztą likieru.
Piecz w temperaturze 180ºC przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.
Możesz podawać z bitą śmietaną lub z polewą czekoladową.
Smacznego :)
miałam okazję już jeść bardzo podobne ciasto i byłam zachwycona jego smakiem ! :)
OdpowiedzUsuńdziś je zrobię, dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńWspaniałe!
OdpowiedzUsuńAhh kusi swoją czekoladowością ;D
OdpowiedzUsuńWesołych i najsmaczniejszych z dotychczasowych Świąt Bożego Narodzenia ;) :*
muszę wypróbować przepis ;)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt ;*
www.diamond-life-healthly.blogspot.com
o Boże, wiem że pokochałabym to ciasto (moja miłość do brownie jest wielka, niestety moja rodzina jej nie podziela twierdząc że to zakalec). patrzę na zdjęcie i już czuję jego smak :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie siedzi w piekarniku :D
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJak zmielić migdały? Może ktoś pomoże? Czy obrać je przed zmieleniem?
OdpowiedzUsuńMożna mielić ze skórką, ale ja obieram. Zalewam je wrzątkiem, po kilku minutach zdejmuję skórkę i wrzucam do food procesora. w każdym większym sklepie możesz kupić już zmielone.
Usuńczyli będę szukać mielonych najlepiej :) dziękuję
UsuńJaka wyjdzie kaloryczność? i ile kawałków?
OdpowiedzUsuńNie liczyłam wartości odżywczej tego ciasta, bo jest to bomba kaloryczna. Kawałki - to jest średnia tortownica czyli ok. 12.
Usuń