środa, 18 grudnia 2013

Bezglutenowy, dietetyczny sernik na zimno z polewą truskawkową



Pyszny i lekki bezglutenowy sernik na zimno zrobiony na jogurcie greckim z pyszną polewą truskawkową. Ciasto, które zniknęło w jedno popołudnie...bez wyrzutów sumienia :) Można oczywiście wykorzystać zwykłe biszkopty, a jogurt zastąpić np. serkiem waniliowym. W tej wersji smakowało wszystkim bez wyjątku :) Polecam Wam gorąco.

SKŁADNIKI:
1 op. biszkoptów bezglutenowych
500 g jogurtu greckiego
1 serek homogenizowany waniliowy (200g)
2 łyżki żelatyny
3-4 łyżki stewii w proszku (można dać więcej, zależy od jogurtu)
polewa:
500 g rozmrożonych truskawek
2 łyżki żelatyny


Przygotuj foremkę ( u mnie ok. 20x20 cm) i na spodzie ułóż biszkopty bezglutenowe. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody i przestudź. Jogurt grecki wymieszaj dokładnie z serkiem i stewią. Dodaj żelatynę i wymieszaj. Masę jogurtową ostaw na kwadrans do lodówki, a następnie wylej ją na warstwę biszkoptów. Wyrównaj powierzchnie i wstaw do lodówki.
Truskawki zmiksuj. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody i wymieszaj z truskawkami. Odstaw do stężenia.
gdy galaretka truskawkowa zacznie stężeć wylej ja na masę jogurtową i odstaw do lodówki na około 2 godziny.


Smacznego :)


100 g zawiera średnio:
energia: 76 kcal
białko: 3,3 g
węglowodany: 9,4 g
błonnik: 0,8 g
tłuszcze: 3,1 g
cholesterol: 21 mg



15 komentarzy:

  1. Mniami :) Kusząco wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta polewa truskawkowa - obłęd <3

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda fajnie, chociaż mimo wszystko wolę sernki pieczone :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tego właśnie szukałam! Powiedz mi gdzie kupiłaś biszkopty bezglutenowe! ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :))))) Większość produktów kupuję w sklepie: www.bezgluten.pl
      Ale biszkopty bezglutenowe widziałam wielokrotnie w Auchan.

      Usuń
  5. jak widzę teraz truskawki to od razu bym zjadła *-* zresztą na pewno jest smaczny! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda przepysznie! a ten sos.... mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  7. cudne i bardzo przyzwoite kalorycznie... żaluję, że trafiłam na twojego bloga po świętach, bo nie wiem kiedy trafi misię kolejna okazja na takie wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Zależy na jakie kawałki pokroisz... U mnie 1 kawałek to ok. 150 g

      Usuń