poniedziałek, 9 grudnia 2013

Sałatka z komosy ryżowej, ciecierzycy i tofu



Sałatka z komosy ryżowej, ciecierzycy i tofu. Bardzo zdrowe, pełnowartościowe danie, które z powodzeniem może zastąpić obiad. Składniki świetnie eis komponują nie tylko pod względem odżywczym, ale również smakowym :) Zamiast tofu można dodać kawałki pieczonego lub gotowanego kurczaka lub ser typu feta. Spróbujcie, bo naprawdę warto :)


SKŁADNIKI na 2 porcje
1 op.mixu sałat
1 puszka ciecierzycy (użyłam gotowanej na parze)
4-5 suszonych pomidorów z oliwy
1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej (quinoa )
100 g wędzonego tofu
sól, pieprz
sok z cytryny
2-3 łyżki oliwy ze słoiczka z suszonymi pomidorami


Sałatę wymieszaj komosą ryżową. Dodaj odcedzoną ciecierzycę i drobno pokrojone suszone pomidory. Sałatkę skrop sokiem z cytryny, posól, popieprz i wlej oliwę. Całość delikatnie wymieszaj. Sałatkę przełóż na talerz. Na wierzch połóż pokrojone w kostku tofu.

Smacznego :)


7 komentarzy:

  1. takie sałatki jadłabym na okrągło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja wciąż nie mogę polubić tofu :/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie, ale ja dodałabym tego kurczaka :]

    OdpowiedzUsuń
  4. o mamo wygląda przepysznie :) tak się składa, że nie jadłam komosy ani tofu, a tofu chodzi mi po głowie od dłuższego czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. chętnie bym to zjadła na kolację ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wreszcie zgromadziłam w jednym czasie wszystkie składniki, żeby wypróbować tę sałatkę. ;) Jedyne co zmieniłam w niej, to użyłam tofu naturalnego, które doprawiłam swoją marynatą i podsmażyłam. Bardzo mi zasmakowała ta propozycja, polecam niezdecydowanym :)

    OdpowiedzUsuń