sobota, 21 grudnia 2013

Szuba czyli pyszna sałatka śledziowa :)


Szuba sałatka śledziowa pochodząca z terenów kresowych, której smak poznałam wiele lat temu. Ja ją wykonałam w lekko "odchudzonej wersji":).
W oryginale, którym jadłam była ze sporą ilością majonezu i na wierzchu posypana ugotowanym na twardo jajkiem. Moja, lżejsza wersja jest równie pyszna i naprawdę warto by znalazła się na świątecznym stole. Polecam Wam gorąco.

SKŁADNIKI:
2 duże buraki ugotowane w łupinach
4 ugotowane marchewki (lekko twardawe)
3 ugotowane w mundurkach ziemniaki (lekko twardawe)
1 czerwona cebula
6 filetów śledziowych
świeżo mielony pieprz
ocet winny
2 łyżki majonezu
200 g gęstego jogurtu naturalnego (2% tłuszczu)


Filety śledziowe namocz przez godzinę w wodzie. Następnie pokrój je w kosteczkę, skrop octem i popieprz.
Buraki i ziemniaki obierz ze skórki. Cebulę posiekaj.
Warzywa zatrzyj osobno na tarce o dużych oczkach. Majonez wymieszaj z jogurtem, lekko popieprz.
Połowę śledzi poukładaj na dnie głębokiej salaterki, posyp połową posiekanej cebuli.
Następnie ułóż kolejno warstwę ziemniaków, marchwi i buraków. Na burakach rozsmaruj połowę wymieszanego jogurtu. Powtórzyć czynność w tej samej kolejności: śledzie, cebula, ziemniaki, marchew, buraki, sos jogurtowy.
Wstaw szubę do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Smacznego :)

100 g zawiera średnio:
energia: 74 kcal
białko: 4,13 g
węglowodany: 8,15 g
błonnik: 1,26 g
tłuszcze: 3,3 g
cholesterol: 11 mg



8 komentarzy:

  1. Nie przepadam za śledziami, ale na taką kolorową sałatkę bym się skusiła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest moja ulubiona sałatka!!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam śledzie, ale takiej sałatki jeszcze nie jadłam. To trzeba zmienić! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Buraki nieco mnie zniechęcają :-(

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam wszelkie sałatki śledziowe, na świątecznym stole zawsze mamy jakąś. kiedyś jadłam taką buraczkowo śledziową sałatkę, same buraczki i śledzie w sosie. pycha! dlatego nie wątpię, że to jest równie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda apetycznie, choć ja nie przepadam za śledziami

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie umiem zjeść śledzia, ot tak samego.
    W połączeniem z tymi wszystkimi składnikami, na pewno ryba zyska na smaku !
    Lece jutro do sklepu po śledzie ! ;)

    OdpowiedzUsuń