![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4iUJTWy_nVMQ59skkmsRJSO42OElAZ1cqF-NW1qTaSvTaw6X3DJ4pSdJyJwS6F-r6DsYigXlneUokqogESYpWzepiUhPO849ogAe-AuzcLXxdzV1NN7O6I_NYhL9YpQ2HAx-UCxdUVpKc/s200/30_minut.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg5OaLWQ9JuOMp0BmnJLINZW1sHNBKb8qP649LrT0-SZQ2-8sryShd7PH4pIqeaPMD5c2B0973sCkQ_k9i8zN0dU10UHx8WyrReNgAklnt_ufUDr5TkJP21NRLXI6dgHedV92lArchEGTtH/s200/bez_glutenu.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiBMLP4PjF2MySItHWEAF23HmDKzrlv_sQrFnDFNtZi2cpg0k-I1eX5lrFO_GIgKd60BZNqMvcyWyKMt9bHE17po8_c0GsuGFfuL3f-DF8_dABUdr4T976Ix4tDsak9T0-zve7WA6RtI5Xo/s200/bez_jajek.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjqygarCR5NF3b3b0REaf7Xga7U99Mzhta_Quuj2vat3s8OZVVhJqJDxlNsEKCp0v7-wbfvSMcPpOsO2Ht0JyyECtpF2oHy58u1DPAyrYhrjBYwGdYaPDhBvjF8RJqE9X561IRzBG6G7eDF/s200/bez_mleka.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj7AqC8SRJrMH55X_673kFCF5FlRAnuZAJ7Ob3N-EDmzub01fBbqrMiiAl9Rk7SvLRQQO-Pe_clLeFees8pG416hAIh83ehlYHn7EhQez81wWrunzLgyheRqg_7T2M3tIgowX4xCoZK1h6z/s200/faza3.png)
Farinata to włoski rodzaj chleba pochodzący z rejonów Ligurii. To rodzaj pieczywa wykonywany z bardzo prostych składników jak mąka z ciecierzycy, woda i oliwa. Wypiek, który wyjdzie nawet początkującym kucharzom, wegański, bezglutenowy, bezmleczny, bezjajeczny. Przepisów na jego wykonanie jest wiele i próbowałam kilku. Wiele z nich sugeruje leżakowanie ciasta od kilku do kilkunastu godzin, inne tego nie ujmują. Robiłam w obu wersjach i dla mnie nie było między nimi żadnej różnicy więc podaje ten najprostszy i najszybszy. Mąka z ciecierzycy ma bardzo wysoką zawartość białka, jest bogata w błonnik, kwas foliowy, NNKT, żelazo, potas, magnez, cynk, selen i witaminy z grupy B. Ma niski IG.
Farinata świetnie smakuje z grillowanymi warzywami czy duszona cebulą lub porem. Koniecznie spróbujcie.
SKŁADNIKI:
150 g mąki z ciecierzycy
300 ml wody
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
Piekarnik nagrzej do 180 stopni (bez termoobiegu). Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu i dokładnie zmiksuj - ciasto będzie rzadkie.
Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i dodatkowo wysmaruj go oliwą z oliwek - jest to ważne, by ciasto się nie przykleiło do papieru.
Do formy wylej ciasto i wstaw do piekarnika na 30 minut. Wystudź i podawaj.
Smacznego :)
1 porcja zawiera średnio:
energia: 94 kcal
białko: 5 g
węglowodany:11 g
błonnik: 2 g
tłuszcze: 4 g
cholesterol: 0 mg
Nie wydaje się to trudne więc spróbuję to zrobić :)
OdpowiedzUsuńwww.daariaaa.com
znam ten chlebek jako cecinę, która również gościła u mnie na blogu :) ma ciekawy smak, chyba muszę ponownie powtórzyć ten wypiek :)
OdpowiedzUsuńNie słyszałam o nim nigdy, wygląda ciekawie i zachęcająco.
OdpowiedzUsuńbędę robić jutro, wszystkie składniki mam
OdpowiedzUsuń