




Farinata to włoski rodzaj chleba pochodzący z rejonów Ligurii. To rodzaj pieczywa wykonywany z bardzo prostych składników jak mąka z ciecierzycy, woda i oliwa. Wypiek, który wyjdzie nawet początkującym kucharzom, wegański, bezglutenowy, bezmleczny, bezjajeczny. Przepisów na jego wykonanie jest wiele i próbowałam kilku. Wiele z nich sugeruje leżakowanie ciasta od kilku do kilkunastu godzin, inne tego nie ujmują. Robiłam w obu wersjach i dla mnie nie było między nimi żadnej różnicy więc podaje ten najprostszy i najszybszy. Mąka z ciecierzycy ma bardzo wysoką zawartość białka, jest bogata w błonnik, kwas foliowy, NNKT, żelazo, potas, magnez, cynk, selen i witaminy z grupy B. Ma niski IG.
Farinata świetnie smakuje z grillowanymi warzywami czy duszona cebulą lub porem. Koniecznie spróbujcie.
SKŁADNIKI:
150 g mąki z ciecierzycy
300 ml wody
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
Piekarnik nagrzej do 180 stopni (bez termoobiegu). Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu i dokładnie zmiksuj - ciasto będzie rzadkie.
Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i dodatkowo wysmaruj go oliwą z oliwek - jest to ważne, by ciasto się nie przykleiło do papieru.
Do formy wylej ciasto i wstaw do piekarnika na 30 minut. Wystudź i podawaj.
Smacznego :)
1 porcja zawiera średnio:
energia: 94 kcal
białko: 5 g
węglowodany:11 g
błonnik: 2 g
tłuszcze: 4 g
cholesterol: 0 mg
Nie wydaje się to trudne więc spróbuję to zrobić :)
OdpowiedzUsuńwww.daariaaa.com
znam ten chlebek jako cecinę, która również gościła u mnie na blogu :) ma ciekawy smak, chyba muszę ponownie powtórzyć ten wypiek :)
OdpowiedzUsuńNie słyszałam o nim nigdy, wygląda ciekawie i zachęcająco.
OdpowiedzUsuńbędę robić jutro, wszystkie składniki mam
OdpowiedzUsuń