wtorek, 17 czerwca 2014

Bezglutenowe knedle z truskawkami





Bezglutenowe knedle z truskawkami - szybkie i proste do wykonania. Świetny sposób na wykorzystanie nadwyżki ugotowanych ziemniaków :). Idealne na letni obiad lub podwieczorek.  Bardzo smaczne i delikatne. Polecam :)

SKŁADNIKI na 2 porcje
250 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
3 łyżki mąki ryżowej
sól
truskawki

Ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach lub zmiksuj blenderem.
Truskawki umyj o obierz.
Do ziemniaków dodaj jajko i mąkę i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Umieść na nim truskawkę i dokładnie sklej.
Przygotowane knedle wrzucaj do wrzącej, lekko posolonej wody. Gdy wypłyną gotuj jeszcze 2 minuty i delikatnie wyjmuj łyżką cedzakową.
Możesz podawać posypane cukrem lub polane jogurtem naturalnym.


Smacznego :)

1 porcja zawiera średnio:

energia: 244 kcal
białko: 7 g
węglowodany:49 g
błonnik: 4 g
tłuszcze: 4 g


8 komentarzy:

  1. wczoraj miałam takie knedle na obiad:) pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zajadaliśmy takie w sobotę, niebo w gębie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robi wrażenie, bardzo smakowite bezglutenowe danie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ok, a co zamiast jajka? Niestety jestem uczulona :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja się tak zastanawiam, czy można zastąpić skrobię ziemniaczaną skrobią kukurydzianą?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń