![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjYWhW-hDZ02lbF9bd8o28ZBOnXaAMKJKX2KnYBgwXaTCg0j_YCL26QmKAqtz9RrFm4TdaWlKDFNBriyLIPd6Z9lHvlnrk7DzBpA5DYg9emwISBOR-J-4GM831-m58u7VVhFMMc6Y8l83IP/s200/30_minut.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiJCWiiTm0K7W-054OXwaiRe4_CD5VHi_88z4Sq1gY-Hu8Qh2yVbbu2fR0iv1NcRhnX-4k4r_eQVIQMuE2pbb38P6nf8oa5jO5A7qljJ4hiQmznoteVcsPYt3Glb1Lh5Fq2kGFr6pbXrQtS/s200/bez_glutenu.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhZwL3chb1waesQN-rc0FNrR9pKSzKiK1r2eZImOfopLMIe4LXwQt3T7Q1FPhOu6leKqY5dBkSDqThFPGqxx3-EZTS3xotbyekZN_tyNJ2xkzOf2ImNHru8xAU99VAleD4Bzn06nFcrsQos/s200/bez_jajek.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi3ZUSmkLhW7J4mSQUfoZagQSH8cG8n2F0r3jo1Yw7GFZs5y13j8rvVu-qdIagd8D4P8eO1zkhI9IThC2ZIOQQiCj__8avrrkXxwBFtuNz5E4Iera4JmdySXNCDljvlOSizErzMplI7a56c/s200/bez_mleka.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh-pjKZiP7TyLyzxMW6eRVcCHbf9R8IViSMIHHVV5GyXq6Ecu5QO7pWSBLPeHNzXFjWShZen2RxZHDwDQwmnpW0qh1wYx87uRn1O3WTCVxbdWb0yzJ_f4NUkEF_mB5Yzrkspi65wcdADQRE/s200/faza1.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiDhLBkaPBj-bHp3NanBA04uRtle7VXi-XpEkuGZ09d_yu7EMRaAgc8vKHfWZDAH_9vcA5SItqRF3EB9GpJ2gOZ3A3prJE0LxzU8XaAkoAW1F5ztwju9oaY4LezAPVjP2EeIYPU9UJxEaaJ/s200/wegetarianskie.png)
Kasza gryczana z soczewica i szparagami - danie pełnowartościowe dostarczające węglowodanów złożonych, sporej dawki białka roślinnego i błonnika, witamin z gr B i składników mineralnych jak magnez, potas, fosfor, żelazo. Ostro przyprawione jest idealne na przyspieszenie metabolizmu. Proste w wykonaniu, lekkie i smaczne. Gorąco polecam :)
SKŁADNIKI na 2 porcje:
100 g kaszy gryczanej
150 g ugotowanej soczewicy (1 szklanka)
1 pęczek zielonych szparagów
ocet lub krem balsamiczny np. Monini
pieprz, chilli
Kasze gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie 3 minuty krócej niż podaje instrukcja z opakowania.
Szparagi ugotuj, zahartuj zimną woda i pokrój w 2 cm kawałki. Wymieszaj w misce soczewicę, kaszę i szparagi, dodaj ocet lub krem balsamiczny. Dopraw do smaku pieprzem i chilli. Podawaj na ciepło lub zimno.
1 porcja zawiera średnio:
energia: 369 kcal
białko: 23 g
węglowodany:71 g
błonnik: 10,5 g
tłuszcze: 4 g
cholesterol: 0 mg
to jest coś! dobre danie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tę kaszę i soczewicę, ale szparagów jeszcze nie jadłam. Danie prezentuje się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuń