![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhEy38qYlNybhn8pIQlALJmxMqWKel-lbon6KaOtsy8tahtcOgZiiEamxUsyumF_rKNbwEDe6CY2wKVmBBcwg0LJTE4TvprM4bZy1DPw1YAhEvf2eZizXnXjQNxU6VLYvn3E0cJp7cSYHJc/s200/15_minut.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjU_v69uzBHuoiVdy8WVnuK3uxkyUcIblZLFmgP0lVcjFLAw4J9FbSszmXGnDvyEDBJSqhCDfy3glcmox-Dlt2yFZDVElqp0Olho85IlhU7vbY16FipeuQstVU3049pCD_cXynzDuteEqS6/s200/bez_glutenu.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjykTEtWAgh9MR8K-YN5dE1bGQEz8y5HyZsAA1I1iECh-v_Ysa-VHRbYJskHVV5lBXgES8AAqmgxVdewNbCZe-wkkJlXF1SuMXcYzY3iRQzQN2hnS5KVEc6QTKwvKBmJqeV8tcW0X_nEIR3/s200/bez_mleka.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhonZ6VAqGOncYVc_9B27LY_PFMJoG35635NbardFEJr5icBHHFMzTCxQdVbAveRfEXvh5PEgkQhpy4fHHPCFPtBc_i7zuB7RLnGnyvec4IgxVd9IOmGj796WDy7B6AGziJS0GC3rV3mvw0/s200/faza3.png)
Pancakes z mąki kokosowej z jagodami - kolejny dowód, że dieta bez glutenu i mleka może być naprawdę pyszna! To dieta nieprosta i osoby z alergiami pokarmowymi mają często problem z pomysłami na zdrowe i smaczne dania, ale w tej chwili jest tyle dostępnych zamienników, że ten typ jadłospisu na pewno nie będzie nudny :)
Warto pamiętać, że przy alergiach pokarmowych i nietolerancjach pokarmowych dieta musi być jak najbardziej urozmaicona, eliminacyjno-rotacyjna by zapobiec uczulaniu się organizmu na kolejne pokarmy...ale o tym wkrótce w poście o faktach i mitach na temat glutenu...
SKŁADNIKI na 2 porcje:
200 g mleka ryżowego lub migdałowego (niesłodzonego)
1 jajo kurze lub 8 jaj przepiórczych
3 czubate łyżki mąki kokosowej
3 czubate łyżki mąki kokosowej
2 łyżki mąki ryżowej pełnoziarnistej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Jagody
Olej kokosowy do smażenia
Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj ze sobą. Odstaw na 5 minut (ciasto pęcznieje i robi się gęste), dodaj jagody. Smaż małe placuszki na niewielkiej ilości oleju.
1 porcja zawiera średnio:
energia: 185 kcal
białko: 5 g
węglowodany: 17 g
błonnik: 3,5 g
tłuszcze: 14 g
cholesterol: 8 mg
Ciekawa alternatywa dla zwykłej mąki :)
OdpowiedzUsuńMąka kokosowa... Kocham :) Znika u mnie w zastraszającym tempie!
OdpowiedzUsuń