![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjSFDo18F_SuMm3ODNKAdNyPyTGevLTC4PASPB6hUdpvDgwHru4fQdJDrBrzHSJw7jf_oEkcGF0KgioaDIP9Y535PmXAFtrCrs1lb1mlnKXtPfOukDrkOKa58rgXyVjtjVpnqWm48ZFKOOa/s200/60_minut.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEghcjdIm5u73KoyThoLYyWF40GALXzpjn4P7iXBucWpV2TBRm3YmU9eKPrRZwYSTCBqtmrfeRD8st2C8aBaw1Uh_3zFoAPftzZvs2FcT2eJ4-wTSZOt0x2au8KXCAn1yrCrVceX8o8w9jSz/s200/bez_glutenu.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiKcVwfIzRp5td49TH4g1p3FYEyCygKKSK8v4MiZmgPCGcJLDEZ4lnfUmqL5bp_UQW2DDzfZTPZSumUAojBxSveYvovMkMcm8pKX9ZeWCOLvfTTH6m7OcEBevQI0sVh0-YozvBgg7bgNNaj/s200/bez_jajek.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg4SIL2LitzZZOMQAGSBEpVyMBReF-bB067U0gZSVAz7E6vOnq1fVTqXKmNmjcIl1tlPqhiGBV1DVLFHCgxPFDmT6GtHextdKX3wBwzAjWxgVYwqwbq84pAtavbCdjpLut1qeGvfgvBPiAF/s200/bez_mleka.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgVQkzJTn-rRt-AoE8NCrzvPRy4kZ7z78qKXGiiMoFHKHnDmXnNgEkC9B220z77L2Pg1yvKsbbPd1YssoSkr0PdioGJqnLY3yp6Ru2TDiKgWMcUfgk-kNwqa9D93R5FlspgNCrkZRY2JU0-/s200/wegetarianskie.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh-Ok0-FR6Dopp3Ny279yX8XRQcAfV0IMyzTwXhm9tN9qmWVi5L5SttDjlSnaHLvbEIUwd94Dw7GKshHJFsgYmJwUvhxuapiAkUXoMRGeJg3zBQZY6YSKNzMkKLq50jqddqelvbG404FTOs/s200/faza3.png)
Bezglutenowe bułeczki z komosy ryżowej to prosty, szybki i bardzo smaczny sposób na domowe pieczywo i wykorzystanie nadmiaru kaszy :) Oryginalny przepis dostałam od koleżanki Marty, która zrobiła je w wersji z kaszy jaglanej, ale jak widać quinoa też się do tego znakomicie nadaje. Wspaniale smakują same, z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy z oliwek, ale także z serkiem czy dżemem. Polecam gorąco.
SKŁADNIKI:
200 g ugotowanej komosy ryżowej (quiona)
150 g mąki z komosy ryżowej
300 g mąki jaglanej
10 g suszonych drożdży
ok. 280-300 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
W dużej misce wymieszaj ugotowaną kaszę z mąkami, drożdżami i solą. Powoli wlewaj wodę cały czas mieszając. Konsystencja ciasta musi pozostać gęsta.Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłymi miejscu na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przemieszaj i mokrymi rękami formuj bułeczki.Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.
Piecz w temperaturze 200 stopni około 20 minut. Studź na kratce.
Z tego przepisu wyszło mi 8 bułeczek.
1 bułeczka zawiera średnio:
energia: 242 kcal
białko: 8 g
węglowodany: 50 g
błonnik: 3 g
tłuszcze: 2 g
cholesterol: 0 mg
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz