czwartek, 28 czerwca 2012
Mega zdrowe lajtowe placuszki
Placuszki, które są wynikiem totalnej improwizacji, ale są po prostu IDEALNE. Ciasto jest gęste i nie ma problemu ze smażeniem bez tłuszczu czy przewracaniem na drugą stronę, pięknie rosną, są pyszne a przy tym tak zdrowe i lekkie! Czy można chcieć więcej?
SKŁADNIKI:
150 g jogurtu naturalnego
2 jajka
5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżka czubata mielonego siemienia lnianego
2 łyżki zarodków pszennych (opcjonalnie otręby pszenne)
3 łyżki poppingu z amarantusa
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
W wysokim naczyniu umieść jogurt, jajko i mielone siemię lniane. Wymieszaj widelcem i odstaw na 5 minut. Po tym czasie dodaj resztę składników i dokładnie zmiksuj blenderem.
Placuszki nakładaj łyżką, małymi porcjami na gorącą patelnie teflonową - ja nie używałam tłuszczu do smażenia. Gdy się zrumienią przewróć na drugą stronę i natychmiast podawaj.
SMACZNEGO :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
jaa! góra niesamowicie zdrowych i pysznych placuszków!
OdpowiedzUsuńO jacie, niesamowity skład:) Jestem ciekawa ich smaku:)
OdpowiedzUsuńWyglądają nieźle, a co najważniejsze, nie ma w nich klasycznej mąki, a właśnie jej, a nie tłuszczu, powinni się bać wszyscy na diecie ;)
OdpowiedzUsuńCudownie pysznie, obłędne;)
OdpowiedzUsuńśliczne placuszki :)
OdpowiedzUsuńSkład imponujący! chociaż ja bym pewnie dodała takie dodatki, że przestałyby być takie leciutkie ;p
OdpowiedzUsuńsmakowite placuszki:) składniki bardzo ciekawe:) pewnie pyszne w smaku
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Były naprawdę bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńPycha! i chyba nawet mam w domu wszystkie składniki - wypróbuję przez weekend :)
OdpowiedzUsuńMniam, a jakie urocze!
OdpowiedzUsuńzjadlabym z wielkim smakiem:)
OdpowiedzUsuńwyglądają ślicznie :) fajne w nich jest to, że wydają się takie niezobowiązujące, pasujące do wszystkiego. na pewno wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńIle kcal ma porcja
OdpowiedzUsuń