środa, 13 lutego 2013

Chleb niskowęglowodanowy, wysokobiałkowy Pro Body - ocena



Kilka dni temu miałam przyjemność wraz z koleżankami - dietetyczkami przeprowadzić analizę sensoryczną chleba Pro Body - chleba o obniżonej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości białka. Jest to nowość na rynku i przyznam szczerze, że wcześniej nie spotkałam się takim produktem. Z dużym zainteresowaniem podeszłyśmy do produktu, ale nie ukrywam, że też z pewnym dystansem.
Jednak wszystkie co do jednej - było nas ok. 20 - uznałyśmy chleb Probody za bardzo smaczny, o wysokiej zawartości składników odżywczych i godny polecenia -  nie tylko osobom na diecie redukcyjnej czy niskowęglowodanowej.


Wg informacji producenta 100g chleba ProBody zawiera ok.:
Energia 285kcal
Białko 21.4g
Tłuszcz 16.8g
Węglowodany 6.1g
Błonnik 11.8g


INDEKS GLIKEMICZNY: 33,5!!!   (Z powodzeniem może być stosowany przez diabetyków.)

Skład: woda, białko pszenne, mąka sojowa, siemię lniane, śruta sojowa, nasiona słonecznika, siemię lniane żółte, pełnoziarnista mąka orkiszowa sezam, błonnik jabłkowy, otręby pszenne, drożdże, suszony zakwas z pełnego ziarna orkiszu, sól jodowana, ekstrakt słodu jęczmiennego, przyprawy.



Nasza ocena chleba:
 
KSZTAŁT:  regularny, zachowany kształt formy, prawidłowo wyrośnięty

OBJĘTOŚĆ PIECZYWA: ładne, okazałe, o dużej objętości. Miękisz drobno porowaty i delikatny, ( jest lepiej przyswajalny przez organizm)

BARWA: wyrównana, rumiana, zachęca do spożycia

SKÓRKA: równomiernie zabarwiona, o odcieniu typowym dla tego rodzaju pieczywa. Sprężysta, ściśle związana z miąższem, o barwie zanikającej równomiernie w kierunku miękiszu. Idealna grubość skórki, powierzchnia gładka, nie popękana, bez uszkodzeń mechanicznych

MIĘKISZ: elastyczny, równomiernie porowaty, o drobnych porach z cienkimi ściankami.Miękisz delikatnie wilgotny w dotyku o bardzo dobrej krajalności, brak zbryleń mąki czy pozostałości soli

SMAK I ZAPACH: bardzo przyjemny, delikatny, pożądany, łagodny i naturalny. Smak i zapach uzupełniają się, bardzo pozytywne wrażenia smakowo- zapachowe. Chleb lekko wilgotny, typowy dla gatunku


Ważne informacje pochodzące od producenta  dot. zawartości kwasów tłuszczowych zawartych w 100 g chleba::
Nasycone kwasy tłuszczowe:  2,2 
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe:  4,1 
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe:  10,4
 Kwasy tłuszczowe trans:  0,04
 Kwasy tłuszczowe Omega:  2,8

Chleb wg naszych ocen uzyskał I - najwyższy poziom jakości pieczywa.
Jest smaczny, zdrowy i bardzo długo zachowuje świeżość. Chleb po 7 dniach przechowywania w papierowym opakowaniu nadal nadawał się do spożycia i nie wykazywał cech pieczywa czerstwego.
Jedynym zauważonym przez nas minusem jest dostępność pieczywa ( jedynie w niektórych piekarniach, ale praktycznie w całej Polsce).  Miejsca w których chleb jest dostępny można znaleźć tutaj.
Jednak obserwując prężność producenta i jego działania marketingowe, jestem pewna, że niebawem będziemy mogli go nabyć w większości sklepów w Polsce.

Ja ze swojej strony obiektywnie mogę polecić chleb Pro Body wszystkim osobom na diecie niskoenergetycznej, niskowęglowodanowej , diabetykom oraz każdej osobie dla której liczy się smak i  jakość spożywanej żywności..

I podkreślę fakt, że nie jest to post sponsorowany, lecz niezależna ocena produktu.


12 komentarzy:

  1. Ten chleb kusił mnie już od dawna, ale jego cena skutecznie odstrasza...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ile taka przyjemność?

      Usuń
    2. To już pytanie do producenta i sprzedawców...

      Usuń
    3. Ja kupiłam ten chlebek dzisiaj za 6,25 zł. Ale powiem Wam szczerze, że baaardzo mi zasmakował, a ja nie przepadam za ciemnym pieczywem. Chlebek miło mnie zaskoczył :)

      Usuń
  2. ja kupuję u H Piskorskiej za ok 4zł, ale zauważyłam, że szybko traci na ważności, akurat u mnie..

    OdpowiedzUsuń
  3. W Krakowie mamy go w różnej wersji, zależy jaka piekarnia. Uwielbiam go i nawet godzinke temu jadłam kromeczki ProBody z hummusem kuminowym :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Długo odczuwa się sytość, nawet po 4 godzinach po zjedzeniu tylko jednej kromki. Mały bocheneczek wystarcza mi na 3-4 dni, więc cena 6 zł to nie tak dużo za chleb, który zjada się w całości do ostatniego okruszka i ziarenka.

    OdpowiedzUsuń
  5. ja widzialam ze nie 6 a 9zl :O

    OdpowiedzUsuń
  6. u mnie w "osiedlowym" kosztuje 5,50

    OdpowiedzUsuń
  7. czy ktos ma przepis na ten chleb?

    OdpowiedzUsuń
  8. ok mam przepis jak cos ktos to na email erykgrzelak@gmail.com

    OdpowiedzUsuń