wtorek, 26 lutego 2013
Sałatka z pieczonymi burakami i fetą
Bardzo zdrowa i lekka sałatka. Burak to wyjątkowe warzywo bogate w kwas foliowy, błonnik, witaminę C, B6, A, niacynę, ryboflawinę oraz składniki mineralne: żelazo, magnez, potas, fosfor, mangan. Warto włączyć go do codziennej diety choćby w formie sałatki. Dobrze komponuje się z serem feta czy kozim. Podane z mieszanką sałat i dobra oliwą będzie zdrową i dietetyczną potrawą na każdą porę dnia. Polecam gorąco!
SKŁADNIKI na 2 porcje
1 op. mieszanki sałat Fit & Easy
1/4 awokado
1/2 puszki fasolki szparagowej konserwowej
1 duży pieczony burak np. z tego przepisu
100 g sera feta light
pestki dyni do posypania
dressing musztardowy: 1 łyżeczka musztardy dijon, 1 łyżeczka octu winnego, 4 łyżki oliwy z oliwę,
sól, pieprz do smaku
Sałaty rozłóż na talerzu. Na sałacie ułóż fasolkę, pokrojonego na kawałki pieczonego buraka, awokado i kosteczki fety. Posyp pestkami dyni.
Składniki dressingu umieść w małym słoiczku i szczelnie zamknij. Wstrząsaj sloiczniek kilkanaście sekund.
Gotowym dressingiem polej sałatkę.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
o jak fajno:) dodatku buraka do takiej sałatki nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuńjeszcze nie jadłam nigdy takiej sałatki z dodatkiem buraka, muszę spróbować, bo wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne połączenie ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, delicje!
OdpowiedzUsuńapetyczne połączenie, ostatnio wypróbowałam pieczone buraczki do obiadu i byłam mile zaskoczona, napewno w sałatce tez fajnie smakują:D
OdpowiedzUsuńZ serem feta nie próbowałam jeszcze tej sałatki. Bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńZa lekką i smaczna kuchnię ;)
OdpowiedzUsuńNominuję Twój blog do liebster blog.
Zapraszam do siebie.
Pozdrawiam Kasia