piątek, 22 lutego 2013
Ciastka owsiane z amarantusem - bez mąki, cukru i tłuszczu
Ciastka owsiane z amarantusem - bez mąki, cukru czy tłuszczu... pytanie co zatem w nich jest? Same zdrowe składniki. Oprócz płatków owsianych, poppingu z amarantusa mają jogurt naturalny,syrop z agawy i jajko. Amarantus to wyjątkowe zboże zawierające dobrze przyswajalne białko, nienasycone kwasy tłuszczowe ,skwalen, wapń, żelazo, magnez, potas i fosfor oraz witaminy A i E, błonnik. Warto włączyć go do codziennej diety.
Konsystencja ciastek jest raczej bezproblemowa do formowania, a ciastka są zdrową, pełną witamin i składników mineralnych przekąską do kawy czy na drugie śniadanie. Są miękkie i wilgotne, mało słodkie. Myślę, że dobrym pomysłem byłoby dodanie do nich suszonych owoców lub orzechów dla poprawy smaku i następnym razem zapewne wypróbuje takiej wersji:)
SKŁADNIKI:
100 g płatków owsianych górskich Kupiec
50 g poppingu amarantusa
100 g syropu z agawy (można zastąpić miodem)
100 gg jogurtu naturalnego
1 jajko
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta mokrymi rękoma formuj kulki wielkości orzecha w włoskiego i układaj na blaszce. Kulki spłaszczaj łyzka moczoną w wodzie. Wstaw do piekarnika na około 15 minut - ciastka muszą mieć zloty kolor.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
rewelacyjne!:) samo zdrowie!
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają, bardzo lubię takie zdrowe ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńsą genialne ! muszę je mieć ,muszę je zrobić ;p
OdpowiedzUsuńCały czas takie robię, tylko że z suszonym mixem owoców bardziej słodkie a nie pakuję tam wcale szklanki cukru :)
OdpowiedzUsuńNie dodaję jajka, tylko płatki zalewam na noc mlekiem (łatwiej się formują), dzięki czemu są zwarte, chrupkie nie są ale bardzo smaczne ;)
Pozdrawiam
Muszę spróbować wg Twojego sposobu :)
Usuńmmm, super przepis :) muszę koniecznie wypróbować i pokazać mojej siostrze, którą próbuję do odstawienia tradycyjnych słodyczy ;)
OdpowiedzUsuńgenialne!
OdpowiedzUsuńa wyglądają przepysznie!
czy jeśli dajemy miodu to też 100g ?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńZobiłam te ciasteczka, są pyszne w smaku :-) dziękuje za przepis. Zapraszam również do siebie :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam ciasteczka ale wyczuwalny jest dość mocno ziemisty posmak. Można go jakoś zniwelować?
OdpowiedzUsuń