sobota, 2 lutego 2013
Sernik dietetyczny z truskawkami.
Dietetyczny sernik z chudego mielonego sera - bez dodatku tłuszczu, cukru czy mąki - dla chętnych z polewą kisielową z truskawkami...
Sernik, który jest delikatny, kremowy, idealnie słodki i do tego dietetyczny, o znikomej ilości kalorii! Do tego jest po prostu pyszny! Wygląda i smakuje naprawdę wspaniale. To ciasto będzie u mnie w domu częstym gościem - smakowało wszystkim bez wyjątku. Moje dziecko aż zamruczało jedząc go... Można go jeść bez żadnych wyrzutów sumienia :)
Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
500 g białego serka na serniki o zaw.tłuszczu 0%
2 całe jajka
1 białko
5 łyżek Ksylitolu (można zastąpić cukrem trzcinowym)
polewa:
300 g mrożonych truskawek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka Ksylitolu
Piekarnik nagrzej do 170 stopni.
Wszystkie składniki na sernik umieść w wysokim naczyniu i krótko zmiksuj mikserem - tylko do połączenia składników. Miksuj krótko by nie napowietrzać masy serowej.
Małą tortownicę (u mnie o średnicy 16 cm) lekko wysmaruj tłuszczem i obsyp otrębami. Wylej masę serową.
Tortownicę przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Po 15 minutach obniż temperaturę do 140 stopni i piecz jeszcze 45 minut.
Sernik wystudź (powoli), a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Truskawki rozmroź w garnku. Rozmrożone wraz z sokiem zagotuj, dodaj cukier. Mąkę ziemniaczaną dobrze rozpuść w kilku łyżkach wody i wlej do truskawek. Mieszaj aż do powstania gęstego kisielu. Truskawki dokładnie wystudź i wyłóż na schłodzony sernik.
Smacznego :)
Wartość energetyczna całego ciasta to 638 kcal.
Dzieląc całość na 6 porcji to 106 kcal na 1 porcję.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bomba! Od dluzszego czasu mialam ochote na sernik, a ten wyglada znakomicie! :)
OdpowiedzUsuńidę po serek do sklepu i działam :D
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) Jak ja lubię serniki!
OdpowiedzUsuńoj, chyba mam na niego ochotę! chyba go zrobię :) .... obłędny sernik!
OdpowiedzUsuńrewelacja!
OdpowiedzUsuńchyba wypróbuję:D
ten sernik *-* to po prostu jest cudny przepis , dziękuję ;*
OdpowiedzUsuńwow! jest fantastyczny! :) koniecznie do zrobienia! uwielbiam serniki, a teraz będę mogła się nim zajadać bez skrupułów :)
OdpowiedzUsuńKocham wszelkie serniki, kocham i ten! Tym bardziej, że jest taki naturalny, bez cukru i ta polewa... <3
OdpowiedzUsuńpycha :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie! Ostatnio wszedzie kusza mnie zdjęcia takich pysznośći
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:) nic tylko zjeść i czekać na świeże truskawki:)
OdpowiedzUsuńzjadłabym chyba całe naraz *.* ale bez truskawek ;P
OdpowiedzUsuńPyszności! Zapraszam na mój chlebek bardzo zdrowy:)
OdpowiedzUsuńO dzizas jak mi sie w rbzuchu teraz przewraca ;)
OdpowiedzUsuńSerniki to moja ulubina forma ciast, jednakze pozwalam sobie na zjedzenie kawalka zaledwie kilka razy w roku z racji na ich wysoka kalorycznosc. Jakze wiec szczesliwa sie poczulam, jak zoabczylam, ze w twoim przepisie nie ma grama maki :)
Mam swoj ulubiony przepis na serku Philadelphia, ale ten zdecydowanie bedzie drugim !
Z truskawkami wygląda obłędnie! Jeny, już się czerwca nie mogę doczekać...
OdpowiedzUsuńA wartość energetyczna uwzględnia polewę? :)
OdpowiedzUsuńWszystko fajnie poza tym, że sernik nie odchodzi od blachy i o ładnych kawałkach ciasta mogę zapomnieć :(
OdpowiedzUsuńJa wysypałam blaszkę otrębami i naprawdę nie było żadnego problemu... przykro mi, że nie wyszło Ci tak jak powinno :(
UsuńJakiej firmy użyłaś białego serka na sernik o zaw. tłuszczu 0%? nie moge nigdzie znaleźć :(
OdpowiedzUsuńKupuję z reguły twaróg President 0% bo najłatwiej go kupić, czasem też ser Emilki - bywa w sieci sklepów Piotr i Paweł i Alma.
UsuńMyslisz, ze jak chce użyć syropu z agawy to taką samą ilośc powinnam użyć?
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńCo Pani mysli by zrobic z tych proporcji mini serniczki? ile wtedy maja siedziec w piekarniku w podanej temp.? Prosze o porade:) pozdrawia
OdpowiedzUsuń