sobota, 2 lutego 2013

Sernik dietetyczny z truskawkami.






Dietetyczny sernik z chudego mielonego sera - bez dodatku tłuszczu, cukru czy mąki - dla chętnych z polewą kisielową z truskawkami...
Sernik, który jest delikatny, kremowy, idealnie słodki i do tego dietetyczny, o znikomej ilości kalorii! Do tego jest po prostu pyszny! Wygląda i smakuje naprawdę wspaniale. To ciasto będzie u mnie w domu częstym gościem - smakowało wszystkim bez wyjątku. Moje dziecko aż zamruczało jedząc go... Można go jeść bez żadnych wyrzutów sumienia :)
Gorąco polecam!



SKŁADNIKI:
500 g białego serka na serniki o zaw.tłuszczu 0%
2 całe jajka
1 białko
5 łyżek Ksylitolu (można zastąpić cukrem trzcinowym)

polewa:
300 g mrożonych truskawek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka Ksylitolu


Piekarnik nagrzej do 170 stopni.
Wszystkie składniki na sernik umieść w wysokim naczyniu i krótko zmiksuj mikserem - tylko do połączenia składników. Miksuj krótko by nie napowietrzać masy serowej.
Małą tortownicę (u mnie o średnicy 16 cm) lekko wysmaruj tłuszczem i obsyp otrębami. Wylej masę serową.
Tortownicę przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Po 15 minutach obniż temperaturę do 140 stopni i piecz jeszcze 45 minut.
Sernik wystudź (powoli), a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Truskawki rozmroź w garnku. Rozmrożone wraz z sokiem zagotuj, dodaj cukier. Mąkę ziemniaczaną dobrze rozpuść w kilku łyżkach wody i wlej do truskawek. Mieszaj aż do powstania gęstego kisielu. Truskawki dokładnie wystudź i wyłóż na schłodzony sernik.

Smacznego :)


Wartość energetyczna całego ciasta to 638 kcal.
Dzieląc całość na 6 porcji to 106 kcal na 1 porcję.







24 komentarze:

  1. Bomba! Od dluzszego czasu mialam ochote na sernik, a ten wyglada znakomicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. idę po serek do sklepu i działam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie :) Jak ja lubię serniki!

    OdpowiedzUsuń
  4. oj, chyba mam na niego ochotę! chyba go zrobię :) .... obłędny sernik!

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacja!
    chyba wypróbuję:D

    OdpowiedzUsuń
  6. ten sernik *-* to po prostu jest cudny przepis , dziękuję ;*

    OdpowiedzUsuń
  7. wow! jest fantastyczny! :) koniecznie do zrobienia! uwielbiam serniki, a teraz będę mogła się nim zajadać bez skrupułów :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham wszelkie serniki, kocham i ten! Tym bardziej, że jest taki naturalny, bez cukru i ta polewa... <3

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda przepysznie! Ostatnio wszedzie kusza mnie zdjęcia takich pysznośći

    OdpowiedzUsuń
  10. pysznie wygląda:) nic tylko zjeść i czekać na świeże truskawki:)

    OdpowiedzUsuń
  11. zjadłabym chyba całe naraz *.* ale bez truskawek ;P

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszności! Zapraszam na mój chlebek bardzo zdrowy:)

    OdpowiedzUsuń
  13. O dzizas jak mi sie w rbzuchu teraz przewraca ;)
    Serniki to moja ulubina forma ciast, jednakze pozwalam sobie na zjedzenie kawalka zaledwie kilka razy w roku z racji na ich wysoka kalorycznosc. Jakze wiec szczesliwa sie poczulam, jak zoabczylam, ze w twoim przepisie nie ma grama maki :)
    Mam swoj ulubiony przepis na serku Philadelphia, ale ten zdecydowanie bedzie drugim !

    OdpowiedzUsuń
  14. Z truskawkami wygląda obłędnie! Jeny, już się czerwca nie mogę doczekać...

    OdpowiedzUsuń
  15. A wartość energetyczna uwzględnia polewę? :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wszystko fajnie poza tym, że sernik nie odchodzi od blachy i o ładnych kawałkach ciasta mogę zapomnieć :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wysypałam blaszkę otrębami i naprawdę nie było żadnego problemu... przykro mi, że nie wyszło Ci tak jak powinno :(

      Usuń
  17. Jakiej firmy użyłaś białego serka na sernik o zaw. tłuszczu 0%? nie moge nigdzie znaleźć :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupuję z reguły twaróg President 0% bo najłatwiej go kupić, czasem też ser Emilki - bywa w sieci sklepów Piotr i Paweł i Alma.

      Usuń
  18. Myslisz, ze jak chce użyć syropu z agawy to taką samą ilośc powinnam użyć?

    OdpowiedzUsuń
  19. Co Pani mysli by zrobic z tych proporcji mini serniczki? ile wtedy maja siedziec w piekarniku w podanej temp.? Prosze o porade:) pozdrawia

    OdpowiedzUsuń