sobota, 23 lutego 2013
Mega dietetyczny sernik z brzoskwiniami
Dlaczego mega dietetyczny sernik? Bo zrobiłam go bez dodatku tłuszczu, białego cukru czy mąki pszennej. Za to jedyne składniki to: chudy twaróg, cukier brzozowy, który chroni przed próchnicą oraz pełne witamin i składników mineralnych zarodki pszenne. Delikatny i kremowy o idealnym kształcie i konsystencji. Szybki i prosty do wykonania. I jest naprawdę smaczny!
Po prostu przyjemność przyjemność bez wyrzutów sumienia :)
Przepis całkowicie autorski :)
SKŁADNIKI:
• 1 kg chudego twarogu na serniki (użyłam Emilki)
• 180 g cukru brzozowego (można zastąpić cukrem trzcinowym)
• 5 jaj
• 3 łyżki zarodków pszennych + do podsypania blachy
Wszystkie składniki: ser, cukier, jajka i zarodki umieść w misie miksera i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 20-21 cm wysmaruj olejem i obsyp zarodkami. Masę serową wylej na blachę. Sernik przykryj szczelnie folią aluminiową.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze 90 minut. Po wystudzeniu sernik wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na cała noc). Dowolnie dekoruj owocami.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Faktycznie bardzo dietetyczny, ale serniki mają to do siebie, że dietetyczne są naprawdę przepyszne :)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś ochoty ! Wygląda cudownie! :)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście bardzo dietetyczna słodkość aż trudno uwierzyć, że tak nie wiele potrzeba do stworzenia ciasta
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa, jak smakuje. Uwielbiam serniki :)
OdpowiedzUsuńale super , z pewnością go kiedyś zrobie ,bo pewnie pyszny i zdrowy oczywiście ;D
OdpowiedzUsuńJa to nawet wolę takie dietetyczne serniki, bo po tych pełnotłustych brzuch mnie bolał. Cudo <3
OdpowiedzUsuńmusiał być pyszny ;D
OdpowiedzUsuńGenialne... Raj dla sernikożerców ;D
OdpowiedzUsuńłał! no i po co te zbędne składniki skoro i bez nich powstaje taki pyszny sernik?!? wygląda megaapetycznie! :)
OdpowiedzUsuńO, faktycznie leciutki. I apetyczny!
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuńrobię podobny dietetyczny, który bardzo bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńteż na Emilkach ;)
Upiekłabym, ale mam tylko prodiż w którym nie ma regulacji temperatury:(
OdpowiedzUsuńNigdy nic nie pieklam w prodizu... Jaka tempersature mozesz ustawic?
UsuńSerniki pieczone w zbyt wysokiej temperaturze lubia "opadac" wiec lepiej ustawic nizsza i piec dluzej
Właśnie siedzi w piekarniku :) Mam nadzieję, że wyjdzie równie śliczny jak ten Twój :)
OdpowiedzUsuńno to trzymam kciuki. Daj proszę znać jak wyszedł! pozdrawiam gorąco :)
UsuńOczywiście, zdam relację :)
UsuńMój mąż jest fanem serników i ciekawe czy taki mu posmakuje ;)
Już mogę powiedzieć, że sernik wyszedł całkiem całkiem ;) tylko robiłam za zwykłego twarogu i przez to stracił na konsystencji, następnym razem wezmę taki typowo sernikowy. Mężowi smakuje i uznał, ze mogę go częściej piec :)
UsuńDziękuję za przepis :)
Czy mozna czyms zastapic zarodki pszenne?
OdpowiedzUsuń