piątek, 15 lutego 2013

Komosa ryżowa zapiekana z owocami


Deser z komosy ryżowej czyli quinoi. Komosa zapiekana z owocami, z warstwą płatków owsianych i słonecznika.
Doskonale smakuje na ciepło polane jogurtem. Propozycja na deser, podwieczorek lub śniadanie :)



SKŁADNIKI:
1/2 szklanka komosy ryżowej
1 szklanki wody
1 gruszka
1 jabłko
3 połówki brzoskwini z puszki
1 łyżka słonecznika
2 łyżki płatków owsianych
3 łyżki syropu z agawy lub miodu


Komosę ryżową ugotuj w 2 szklankach wody z dodatkiem odrobiny soli wg czasu wskazanego na opakowaniu.
Gruszkę, jabłko i brzoskwinię pokrój w kostkę.
W naczyniu żaroodpornym ułóż jabłka i gruszki, na nich komosę ryżową, a na niej brzoskwinie i znów warstwę komosy..
Płatki owsiane i słonecznik wymieszaj z miodem i nałóż na wierzch.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.
Podawaj z jogurtem naturalnym lub owocowym.

Smacznego :)



7 komentarzy:

  1. a ja jeszcze nigdy nie próbowałam komosy. Chyba już najwyższy czas, bo wygląda na prawdę apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. komosy nigdy nie jadłam, ale taka wersja na pewno by mi posmakowała :) lubię takie zapiekane słodkie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale ciekawe danie , nigdy tej komosy nie jadłam ,ale wygląda to razem przepysznie *-*

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bardzo smakowicie, chętnie wypróbuję na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chodzi za mną ta quinoa ...twoja wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapiekana komosa? Dobry pomysł :D Poranek z taką zapiekaną musi być udany.

    OdpowiedzUsuń