piątek, 8 lutego 2013

Pstrąg łososiowy pieczony z mozzarellą, pomidorkami i cukinią



Po wczorajszej rozpuście dzisiaj propozycja na lekką, zdrową i pyszną rybkę. Ja zrobiłam filet z pstrąga łososiowego, ale łosoś będzie również doskonale nadawał się do tego dania. Filet pieczony z mozzarellą, pomidorkami oraz cukinią. Składniki doskonale do siebie pasują - ryba jest delikatna i aromatyczna. Polecam!


SKŁADNIKI:
400 g filetów z pstrąga łososiowego lub łososia (bez skóry)
1 mała cukinia
1 kulka mozzarelli ( dałam light))
10 pomidorków koktajlowych
kilka sztuk czarnych oliwek bez pestek
zioła prowansalskie
sok z cytryny
sól, pieprz
oliwa w sprayu np. Monini


Filety umyj, osusz i podziel na 2 kawałki. Rybę skrop sokiem z cytryny, posól, popieprz. Pomidorki koktajlowe sparz wrzątkiem, a następnie zalej zimna wodą. Z pomidorków zdejmij skórkę i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój w małą kosteczkę. Mozzarellę pokrój w plastry.
Cukinie umyj i pokrój na plasterki.
Naczynie żaroodporne wysmaruj lekko oliwą i ułóż na dnie plasterki cukinii. Na cukinii rozłóż filety i całość lekko skrop oliwą. Całość obsyp ziołami prowansalskimi.
Na rybie ułóż plastry mozzarelli, na niej pomidorki. Na koniec poukładaj pokrojone na plasterki oliwki.



Tak przygotowaną rybę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut (piekłam na termoobiegu).
Upieczoną rybę można delikatnie polać dobrą oliwą z oliwek np. rozmarynową.

Smacznego :)



2 komentarze:

  1. świetny pomysł do tego bardzo ładnie podany jak dla mnie rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń