![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjEber_xTxy89Ow1-uLor28AyysETkWj8KKGo8VuTd6IhRmyUbOzYJdmvn6uUKYzl3E2FjD2vDJPrzr0zbH4P5963I-Pp5GSNT2WPH4P8lToUDhM3aMXAH4OSy7yQ3FhBGs2QBz7yZjjZzQ/s200/60_minut.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYvczY4K0sYHB-HVyWET-WqbXuOnlmC49ZM-N6yPyGhqNGEAeYm6y4xn-cenxZ-LhsoFARhxcgtRLaPiCVGRyiVIZtdFgWzfaJ3DDPUdn3jjXL1aqYp3eFQ3E7zupb7j5j7LHnm3oZHvQa/s200/bez_glutenu.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhqRu1mpKGs5Xc0yGfXIiuZqdJayxFO6GVQqUeMeVl3b4XXoR6gZkZZl86flLkYuJb3p7c7XE0ac350scb_8YP2Q40dQwy7UmH2s4g_iRdjvUoVrqCk851l3xhWa1NrNn991ckOuidv2yAK/s200/bez_jajek.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhlQNFEzNG4gAgcYLfYVC8QInqhNu0sXT4AtDUG1035z8MHyYPxtZsacEcFzq_ohMaqW_nxfM2KTOhWkGuSuqQmqqij-0AI5mjxrLjLGMNs0uiyvqxXb5cxAeq95xgcRhxGIt78tkeSI5Mb/s200/bez_mleka.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg292KIFKCUbV0rEHRs_nl0zyLzE_GqW12GPtXE7JthBAXAFMsIZqv29oNx0ph6mBCguzIJnhVtgVbn912Eht4iwi1fRhCBVHsoaLBHbigrg5Wymah-mmkW5Qa23rRKjsTi0-Z-uvBXawjp/s200/faza3.png)
Bezglutenowe bułki z dodatkiem komosy ryżowej - szybkie, proste i naprawdę smaczne. Nie kruszą się, są zwarte z chrupiąca skórką. Nadają się do mrożenia. Zdrowe i pyszne domowe pieczywko. Polecam gorąco :)
SKŁADNIKI:
200 g ugotowanej czarnej komosy ryżowej (quiona)
150 g mąki z komosy ryżowej
300 g mąki ryżowej ( użyłam pełnoziarnistej)
10 g suszonych drożdży
ok. 280-300 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
W dużej misce wymieszaj ugotowaną kaszę z mąkami, drożdżami i solą. Powoli wlewaj wodę cały czas mieszając. Konsystencja ciasta musi pozostać gęsta.Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłymi miejscu na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przemieszaj i mokrymi rękami formuj bułeczki.Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.
Piecz w temperaturze 200 stopni około 20 minut. Studź na kratce.
Z tego przepisu wyszło mi 10 bułeczek.
1 bułeczka zawiera średnio:
energia: 242 kcal
białko: 8 g
węglowodany: 50 g
błonnik: 3 g
tłuszcze: 2 g
cholesterol: 0 mg
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe pomysły! Na pewno któryś z nich wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń