




Bezglutenowe bułki z dodatkiem komosy ryżowej - szybkie, proste i naprawdę smaczne. Nie kruszą się, są zwarte z chrupiąca skórką. Nadają się do mrożenia. Zdrowe i pyszne domowe pieczywko. Polecam gorąco :)
SKŁADNIKI:
200 g ugotowanej czarnej komosy ryżowej (quiona)
150 g mąki z komosy ryżowej
300 g mąki ryżowej ( użyłam pełnoziarnistej)
10 g suszonych drożdży
ok. 280-300 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
W dużej misce wymieszaj ugotowaną kaszę z mąkami, drożdżami i solą. Powoli wlewaj wodę cały czas mieszając. Konsystencja ciasta musi pozostać gęsta.Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłymi miejscu na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przemieszaj i mokrymi rękami formuj bułeczki.Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.
Piecz w temperaturze 200 stopni około 20 minut. Studź na kratce.
Z tego przepisu wyszło mi 10 bułeczek.
1 bułeczka zawiera średnio:
energia: 242 kcal
białko: 8 g
węglowodany: 50 g
błonnik: 3 g
tłuszcze: 2 g
cholesterol: 0 mg
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe pomysły! Na pewno któryś z nich wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń