środa, 9 lipca 2014

Jaja przepiórcze sadzone w awokado







Śniadanie mistrzów! Jajka przepiórcze sadzone w plastrach awokado i podane na tostach posmarowanych pastą tahini....Zdrowe tłuszcze, pełnowartościowe białko i złożone węglowodany w jednym małym posiłku. Czy można lepiej zacząć dzień ?:)
Udanego dnia!

SKŁADNIKI na 2 porcje:
2 jaja przepiórcze
1/2 awokado
2 tosty pełnoziarniste ( u mnie pieczywo bezglutenowe)
1 łyżeczka pasty Tahini
1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
kiełki lucerny

Awokado obierz, przekrój na pół i delikatnie wyjmij pestkę. Pokrój w plastry.
Na patelni rozgrzej tłuszcz, połóż plastry awokado i wbij w otwór po pestce jaja przepiórcze.Smaż na małym ogniu aż białko się zetnie.
Chleb stosuj i posmaruj pastą tahini, połóż kiełki. Na wierzchu delikatnie ułóż awokado z jajkiem. Posól i popieprz.

Smacznego :)

1 porcja zawiera średnio:

energia: 273 kcal
białko: 9 g
węglowodany: 27 g
błonnik: 4,5 g
tłuszcze: 16 g
cholesterol: 60 mg

3 komentarze:

  1. Świetne połączenie. Na pewno pobudza kubki smakowe a na dodatek kwestia wizualna również jest na plus - cieszy oko! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do tej pory widziałam tylko w papryce, fajna opcja :)

    OdpowiedzUsuń