środa, 9 lipca 2014
Jaja przepiórcze sadzone w awokado
Śniadanie mistrzów! Jajka przepiórcze sadzone w plastrach awokado i podane na tostach posmarowanych pastą tahini....Zdrowe tłuszcze, pełnowartościowe białko i złożone węglowodany w jednym małym posiłku. Czy można lepiej zacząć dzień ?:)
Udanego dnia!
SKŁADNIKI na 2 porcje:
2 jaja przepiórcze
1/2 awokado
2 tosty pełnoziarniste ( u mnie pieczywo bezglutenowe)
1 łyżeczka pasty Tahini
1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
kiełki lucerny
Awokado obierz, przekrój na pół i delikatnie wyjmij pestkę. Pokrój w plastry.
Na patelni rozgrzej tłuszcz, połóż plastry awokado i wbij w otwór po pestce jaja przepiórcze.Smaż na małym ogniu aż białko się zetnie.
Chleb stosuj i posmaruj pastą tahini, połóż kiełki. Na wierzchu delikatnie ułóż awokado z jajkiem. Posól i popieprz.
Smacznego :)
1 porcja zawiera średnio:
energia: 273 kcal
białko: 9 g
węglowodany: 27 g
błonnik: 4,5 g
tłuszcze: 16 g
cholesterol: 60 mg
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Świetne połączenie. Na pewno pobudza kubki smakowe a na dodatek kwestia wizualna również jest na plus - cieszy oko! ;-)
OdpowiedzUsuńDo tej pory widziałam tylko w papryce, fajna opcja :)
OdpowiedzUsuńJadłam dzisiaj pycha 😊
OdpowiedzUsuń