piątek, 4 lipca 2014

Sałatka z czerwonym ryżem, soczewicą i szparagami






Wspaniała sałatka z czerwonym ryżem, soczewicą i szparagami. Smaczna na ciepło i na zimno (ja wole tą drugą wersję),bogata w białko roślinne, błonnik, witaminy i składniki mineralne. Pełnowartościowy, zdrowy posiłek. Polecam.

SKŁADNIKI na 4 porcje:
4 średnie czerwone papryki
1 pęczek zielonych szparagów
2 szklanki ugotowanej lub konserwowej fasolki szparagowej
1/2 szklanki zielonej soczewicy
1/2 szklanki czerwonego ryżu
 2 łyżki kremu balsamicznego
sól, pieprz, chilli

Papryki pokrój na połówki, usuń gniazda nasienne.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Papryki umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 40 minut, skóra ma się przypiec.
Upieczone papryki wyjmij i przykryj folią aluminiową na około 10 minut. Po tym czasie zdejmij z papryk skórę, wystudź i pokrój w mniejsze kawałki.
szparagi ugotuj w lekko osolonej wodzie, przestudź i pokrój na 2-3 cm kawałki.
Soczewicę i ryż ugotuj i przestudź.
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, dodaj krem balsamiczny, sól, pieprz i chilli do smaku.
Sałatkę podawaj lekko schłodzoną.

1 porcja zawiera średnio:

energia: 299 kcal
białko: 13 g
węglowodany: 66 g
błonnik: 10 g
tłuszcze: 3 g
cholesterol: 0 mg



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz