czwartek, 31 stycznia 2013

Sznycle z indyka z pesto na duszonym szpinaku



Pyszne,proste, szybkie i zdrowe danie. Może nawet trochę wykwintne. Sznycle z indyka z czerwonym pesto podane na duszonym szpinaku z dodatkiem serka ricotta. Danie lekkie, wartościowe i naprawdę bardzo, bardzo smaczne.
Można je uzupełnić węglowodanami w postaci makaronu razowego lub świeżego pieczywa. Gorąco polecam!



SKŁADNIKI (na 2 porcje):
4 sznycle z indyka
4 łyżeczki czerwonego pesto (z suszonych pomidorów)
150 g liści szpinaku
3 łyżki sera ricotta 
ząbek czosnku
oliwa
sól
pieprz


Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć umyty i osuszony szpinak. Delikatnie mieszaj do czasu gdy cały "zwiędnie". Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, ricottę i delikatnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Umyte i oszuszone sznycle lekko posól i popieprz. Usmaż z obu stron na złoty kolor - ja to robiłam na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.
Na talerzach rozłóż szpinak, połóż na niego usmażone sznycle, a na każdym sznyclu po łyżeczce czerownego pesto. Podawaj natychmiast.

Smacznego :)




6 komentarzy:

  1. tak podanych sznycli nigdy nie jadłam :) apetyczna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szpinak i na pewno zrobię coś z Twoich przepisów bo trochę szpinaku tu widzę! Już wiem, że będę czytać cię regularnie. Masz mnóstwo fajnych przepisów, a kuchnia w wersji light jest czymś czego mi trzeba.
    Pozdrawiam!

    coraz-mniej.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń