czwartek, 31 stycznia 2013
Sznycle z indyka z pesto na duszonym szpinaku
Pyszne,proste, szybkie i zdrowe danie. Może nawet trochę wykwintne. Sznycle z indyka z czerwonym pesto podane na duszonym szpinaku z dodatkiem serka ricotta. Danie lekkie, wartościowe i naprawdę bardzo, bardzo smaczne.
Można je uzupełnić węglowodanami w postaci makaronu razowego lub świeżego pieczywa. Gorąco polecam!
SKŁADNIKI (na 2 porcje):
4 sznycle z indyka
4 łyżeczki czerwonego pesto (z suszonych pomidorów)
150 g liści szpinaku
3 łyżki sera ricotta
ząbek czosnku
oliwa
sól
pieprz
Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć umyty i osuszony szpinak. Delikatnie mieszaj do czasu gdy cały "zwiędnie". Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, ricottę i delikatnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Umyte i oszuszone sznycle lekko posól i popieprz. Usmaż z obu stron na złoty kolor - ja to robiłam na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.
Na talerzach rozłóż szpinak, połóż na niego usmażone sznycle, a na każdym sznyclu po łyżeczce czerownego pesto. Podawaj natychmiast.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
tak podanych sznycli nigdy nie jadłam :) apetyczna propozycja!
OdpowiedzUsuńTo coś co lubię!
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak i na pewno zrobię coś z Twoich przepisów bo trochę szpinaku tu widzę! Już wiem, że będę czytać cię regularnie. Masz mnóstwo fajnych przepisów, a kuchnia w wersji light jest czymś czego mi trzeba.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
coraz-mniej.blogspot.com
Dziękuję i zapraszam :)
Usuńkuszące :]
OdpowiedzUsuńoch! fantastyczne!
OdpowiedzUsuń