środa, 29 stycznia 2014
Dietetyczny makaron z warzywami i marynowanym tofu
Dietetyczny makaron shirataki z warzywami i marynowanym tofu. O bezkalorycznym makaronie pisałam Wam wczoraj w poście Jedzenie bez kalorii. Dzisiaj pierwsza, pyszna i zdrowa propozycja na danie z tym niezwykłym produktem. Danie zbilansowane pod względem wartości odżywczych, niskokaloryczne i niezwykle smaczne. Bogate w wapń, magnez i żelazo. Syta i rozgrzewająca bomba błonnikowa. Warzywa możecie dodawać dowolnie z tych, które najbardziej lubicie :)
Spróbujcie koniecznie!
SKŁADNIKI na 4 porcje:
2 op. makaronu shirataki - Diet Noodles
1 brokuł (400-500g)
2 marchewki
1 czerwona cebula
1 mała cukinia
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
2 łodygi selera naciowego
100 g tofu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki słodkiego sosu chilli
2 łyżki ziaren sezamu
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz, chilli, imbir, kardamon, sos słodki chilli
Makaron DIET NOODLES przygotuj według przepisu na opakowaniu. Odstaw.
Wymieszaj sos sojowy ze słodkim sosem chilli i zamarynuj w nim pokrojone w plastry tofu.
Sezam upraż na suchej patelni na złoty kolor.
Brokuły podziel na różyczki, cebulę posiekaj na ćwierć plasterki, marchew, seler i cukinię pokrój w plastry, paprykę w kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę, marchew i paprykę. Podsmaż cały czas mieszając.
Po około 3 minutach dodaj różyczki brokuła i seler. Wymieszaj i dolej 3-4 łyżki wody. Duś na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Po kolejnych 3 minutach dodaj cukinię. Podduś przez 2-3 minuty w razie konieczności podlej niewielką ilością wody - warzywa maja pozostać chrupiące. Do dania dodaj makaron, przypraw ulubionymi przyprawami i delikatnie wymieszaj.
Zamarynowane tofu usmaż bez tłuszczu na patelni grillowej.
Przygotowany makaron posyp podprażonym sezamem i podawaj z tofu.
Smacznego :)
1 porcja zawiera średnio:
energia: 173 kcal
białko: 11,5 g
węglowodany: 22 g
błonnik: 9,2 g
tłuszcze: 8 g
cholesterol: 0 mg
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńzupy?
OdpowiedzUsuńU'lala ! Pyszności ;)
OdpowiedzUsuńCzuję, że to musi być świetne :) Uwielbiam makarony przyrządzone na azjatycką nutę, niemniej tofu to coś, z czym jeszcze się oswajam, szukam właściwej metody na wydobycie smaku, który niewątpliwie mógłby mnie oczarować.
OdpowiedzUsuńPS: nie wiem, dlaczego został usunięty mój poprzedni komentarz odnośnie dietetycznego makaronu. Czy naprawdę nie wolno mi napisać, że ja go próbowałam i mi nie smakował? To przecież nic niekulturalnego. Nie cierpię makaronu dietetycznego, ale to nie znaczy, że Ci coś zarzucam. Wpis dotyczył niego, więc się wypowiedziałam. Tu o tym nie musze wspominać, bo to logiczne, że skomentuję ogólnie danie, a odtwarzając je w swojej kuchni, podmienię ten dietetyczny z przepisu na zwykły.
UsuńTrochę mnie to zabolało...
Uwielbiam wszelkie potrawki warzywne, a z tofu - tym bardziej! jestem naprawdę wielką fanką tofu. chciałabym bardzo spróbować takiego makaronu, intryguje mnie :P
OdpowiedzUsuńWow ! Wygląda bardzo apetycznie, na pewno skorzystamy z przepisu :))))
OdpowiedzUsuńhttp://fitdevangel.blogspot.com/
Fajna sprawa ten makaronik:) muszę się za nim rozejrzeć:)
OdpowiedzUsuń