poniedziałek, 13 stycznia 2014

Sałatka z pomarańczą, granatem i koprem włoskim





Sałatka z pomarańczą, granatem i koprem włoskim -  smaczna, lekka i bardzo niskokaloryczna. O koprze włoskim pisałam już wcześniej tutaj.  Bogactwo witamin i błonnika na małym talerzu. Pyszna, prosta i szybka do wykonania. Polecam gorąco :)

SKŁADNIKI na 2 porcję:
80 g mieszanki sałat
1/2 małej czerwonej cebuli
1 koper włoski
1 mała pomarańcza
4 łyżki pestek granatu


Koper przekrój na 4 części i cienko pokrój, pomarańcze podziel na cząstki (lub wyfiletuj), cebulę pokrój w cienkie ćwierć plasterki.
Wymieszaj sałatę z cebulą, koprem i pomarańczą. Posyp pestkami granatu.
Opcjonalnie: przed podaniem możesz polać sałatkę niewielka ilością oliwy z oliwek.

Smacznego:)


1 porcja zawiera średnio:

energia: 95 kcal
białko: 4,7 g
węglowodany: 23 g
błonnik: 6,6 g
tłuszcze: 0 g
cholesterol: 0 mg
potas: 650 mg, wapń: 115 mg, fosfor: 83 mg, magnez 33 mg, żelazo: 3,2 mg, mangan 0,6 mg, cynk: 2,6 mg, wit.A: 379, wit.C: 84 mg, B1: 0,3, B2: 0,18, 



3 komentarze: