wtorek, 14 stycznia 2014

Kasza jaglana z kurkumą, bakaliami i prażonym jabłkiem



Kasza jaglana z kurkumą, bakaliami i prażonym jabłkiem - trudniej o zdrowszy początek dnia :)
O kaszy jaglanej pisałam tutaj , a dziś kilka słów na temat kurkumy. Kurkuma czyli szafran indyjski ma przede wszystkim bardzo silne właściwości żółciotwórcze, bakteriobójcze, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Dzięki temu chroni ona wątrobę, wspomaga trawienie oraz mechanizmy odtruwające organizm. Wpływa na układ krwionośny, trawienny i neurologiczny. Przez wielu naukowców i lekarzy uznawana za środek hamujący rozwój nowotworów.
"Obszerne badania z pięciu ostatnich dekad udowodniły, że kurkuma redukuje zły cholesterol, wpływa na utlenianie lipoprotein, hamuje agregację płytek krwi, wpływa na procesy krzepnięcia krwi oraz na ryzyko zawału serca, hamuje rozwijanie się cukrzycy typu II, zapobiega reumatoidalnemu zapaleniu stawów, sklerozie, chorobie Alzheimera, hamuje infekcję HIV oraz rozwój guzów, wspomaga gojenie się ran, chroni przez uszkodzeniami wątroby, zwiększa wydzielanie żółci, chroni przez tworzeniem się katarakty oraz przed toksycznością i fibrozą (zwłóknienie) płucną."(sciencenews.pl).
Kurkuma to przyprawa, którą naprawdę warto włączyć do codziennego menu.
Dzisiejsza propozycja to kasza jaglana gotowana z kurkumą, z dodatkiem orzechów, żurawiny i prażonego jabłka z imbirem i cynamonem. Bogactwo witamin, składników mineralnych i błonnika. Danie idealne na sycące, pożywne i zdrowe śniadanie. Rozgrzeje, wzmocni i przyspieszy metabolizm. Polecam gorąco.


SKŁADNIKI na 2 porcje:
100 g kaszy jaglanej ( ok. 1/2 szklanki)
1  łyżeczka kurkumy
2 jabłka
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka migdałów (płatki, słupki)
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka suszonej żurawiny
cynamon, imbir, kardamon do smaku

Kaszę jaglaną wypłucz pod bieżącą wodą, wsyp do garnka i zalej 1,5 szklankami wrzątku. Dodaj kurkumę i wymieszaj. Kaszę gotuj pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Następnie kasze odstaw na ok. 30 minut by "doszła"  (możesz zawinąć w koc lub włożyć pod kołdrę).
Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka, dodaj parę łyżek wody i zagotuj. Podduś chwilę do miękkości, dodaj do smaku cynamon, imbir i kardamon.
Kaszę przełóż do miseczki, nałóż mus jabłkowy oraz posyp bakaliami.

Smacznego :)

1 porcja zawiera średnio:

energia: 369 kcal
białko: 9,2 g
węglowodany: 67 g
błonnik:7,3 g
tłuszcze: 10 g
cholesterol: 0 mg
potas: 522 mg, wapń: 40 mg, fosfor: 224 mg, magnez 93 mg, żelazo: 3,5 mg, mangan 1,4 mg, cynk: 2,5 mg, wit.E: 3,8, wit.C: 19 mg, B1: 0,54, B2: 0,3, 




7 komentarzy:

  1. Pycha! Uwielbiam :) Mogłabym jeść jaglankę codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasza jaglana jest moją ulubioną :) Połączenie wydaje się być bardzo interesujące :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kurkuma jest niezawodną przyprawą. lubię to,że pasuje i do słodkich dań i do słonych.

    OdpowiedzUsuń
  4. od dłuższego czasu zabieram się żeby w końcu spróbować kaszy jaglanej i muszę się w końcu zdecydować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Samo zdrowie :) Nie przepadam za kurkumą, ale jaglanka z bakaliami komponuje się idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglada pysznie, muszę kiedyś takie coś zrobić ;)

    http://diamond-life-healthly.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń