środa, 22 stycznia 2014

Pieczone warzywa


Pieczone warzywa - doskonałe jako dodatek do mięs, ryb, kasz czy makaronów. Świetnie smakują również solo z różnymi dipami np. czosnkowym lub musztardowym. Idealne na zimę, choć nie tylko ;) 
Gorąco polecam :)

SKŁADNIKI:
1 bakłażan
2 mniejsze cukinie
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryka żółta
4 mniejsze ziemniaki
2 szalotki
1 średnia czerwona cebula
dobrej jakości oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
sól, świeżo zmielony pieprz

Ziemniaki obierz, wrzuć do lekko osolonego wrzątku i gotuj 10 minut na średnim ogniu. Odcedź.
Warzywa: bakłażana, cukinie, paprykę umyj i pokrój w  dużą kostkę. Cebule pokrój w grube plastry.
Blachę wyłóż folia aluminiową, wyłóż wszystkie warzywa, posyp solą, pieprzem oraz ziołami oraz skrop oliwą. Dokładnie wymieszaj.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25- 30 minut w zależności od preferowanej twardości warzyw. Podawaj natychmiast.

Smacznego :)

100 g dania  zawiera średnio:

energia: 52 kcal
białko: 1,3 g
węglowodany: 7,7 g
błonnik: 1,6 g
tłuszcze: 2,3 g
cholesterol: 0 mg

10 komentarzy:

  1. To ziemniaczki takie na wpół ugotowane dodajemy tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak. Inaczej by były zbyt twarde.

      Usuń
  2. A ja znów z pytaniem odnośnie tego jakiego używa Pani programu do wyliczania kcal na porcję?

    p.s. Zostawiłam też Pani maila na skrzynce:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie dania <3


    http://diamond-life-healthly.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. to już wiem co dzisiaj będzie na kolację! oczywiście z sosem czosnkowym :D Dziękuje!

    OdpowiedzUsuń
  5. pieczone warzywa to zawsze coś dobrego. ja uwielbiam na kolacje! :)

    OdpowiedzUsuń