Pieczone warzywa - doskonałe jako dodatek do mięs, ryb, kasz czy makaronów. Świetnie smakują również solo z różnymi dipami np. czosnkowym lub musztardowym. Idealne na zimę, choć nie tylko ;)
Gorąco polecam :)
SKŁADNIKI:
1 bakłażan
2 mniejsze cukinie
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryka żółta
4 mniejsze ziemniaki
2 szalotki
1 średnia czerwona cebula
dobrej jakości oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
sól, świeżo zmielony pieprz
Ziemniaki obierz, wrzuć do lekko osolonego wrzątku i gotuj 10 minut na średnim ogniu. Odcedź.
Warzywa: bakłażana, cukinie, paprykę umyj i pokrój w dużą kostkę. Cebule pokrój w grube plastry.
Blachę wyłóż folia aluminiową, wyłóż wszystkie warzywa, posyp solą, pieprzem oraz ziołami oraz skrop oliwą. Dokładnie wymieszaj.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25- 30 minut w zależności od preferowanej twardości warzyw. Podawaj natychmiast.
Smacznego :)
100 g dania zawiera średnio:
energia: 52 kcal
białko: 1,3 g
węglowodany: 7,7 g
błonnik: 1,6 g
tłuszcze: 2,3 g
cholesterol: 0 mg
To ziemniaczki takie na wpół ugotowane dodajemy tak?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak. Inaczej by były zbyt twarde.
Usuńpychota <3
OdpowiedzUsuńA ja znów z pytaniem odnośnie tego jakiego używa Pani programu do wyliczania kcal na porcję?
OdpowiedzUsuńp.s. Zostawiłam też Pani maila na skrzynce:)
wspaniałe!
OdpowiedzUsuńnajlepsze na obiad:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania <3
OdpowiedzUsuńhttp://diamond-life-healthly.blogspot.com
to już wiem co dzisiaj będzie na kolację! oczywiście z sosem czosnkowym :D Dziękuje!
OdpowiedzUsuńpieczone warzywa to zawsze coś dobrego. ja uwielbiam na kolacje! :)
OdpowiedzUsuńTo robimy za chwilę... Mniam
OdpowiedzUsuńJaka oliwę używacie
OdpowiedzUsuńPychota+ Feta
OdpowiedzUsuń