poniedziałek, 20 stycznia 2014

Chleb bezglutenowy z ziarnami - najlepszy



Najlepszy chleb bezglutenowy jaki udało mi się zrobić. Idealnie wyrośnięty, lekko wilgotny, nie kruszy się i długo zachowuje świeżość. Bardzo smaczny.
Chleb z mieszanych mąk bezglutenowych, z nasionami. Banalnie prosty i szybki do wykonania. Polecam gorąco.


SKŁADNIKI:
60 g mąki ryżowej
140 g mąki kukurydzianej
200 g maki gryczanej
100 g mąki owsianej bezglutenowej (np. Provena)
ok. 60 g różnych nasion: siemię lniane, pestki słonecznika, dynii
1 płaska łyżka soli (ok. 8 g)
1,5 łyżki cukru (ok. 15g)
14 g suchych drożdży suchych
550 ml ciepłej wody


Wszystkie składniki wsyp do miski i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok.20 minut. Następnie ciasto wymieszaj i przełóż do formy o wymiarach ok. 10 x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnie wyrównaj łyżką namoczona w wodzie.
Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 25 minut ( ja włożyłam do piekarnika nagrzanego do 30 stopni na 20 minut).
Chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na około 50 minut.
Studź na kratce.

1 kromka pieczywa (40g) zawiera 71 kcal

10 komentarzy:

  1. Mogłabyś się podzielić, gdzie dostać taką mąkę bezglutenową? W jakiej sieci sklepów konkretnie? Bo przyznam, że z chęcią spróbowałabym diety bezglutenowej choć na tydzień, a i własny chleb marzy mi sie upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mąki: gryczaną, kukurydzianą, ryżową, ziemniaczaną można bez problemów kupić w sieci Piotr i Paweł oraz Auchan.
    Owsianą (Proveny) kupuje w sklepie: bezgluten.pl
    Duży wybór i dobre ceny są także tutaj: http://www.bogutynmlyn.pl/ oraz u niektórych sprzedawców na Allegro.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie chleby bardzo mi pasuja.Dzieki Aniu i w dodatku jest podana ilosc!!!! Buziaczki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowy chleb - chciałabym w koncu takiego spróbować. Nie mam wątpliwości, że własnie taki jest najlepszy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wyroslo, ale po wstawieniu do piekarnika padlo strasznie.... nei nadawalo sie do jedzenia.....
    Pieklam z termoobiegiem -180 . Czy to mogla byc przyczyna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za niska temperatura, chleb należy piec w temperaturze 230 stopni - tak jak w przepisie.

      Usuń
  6. Mam pytanie. czy 14g suchych drożdży oznacza drożdże suche aktywne, czy popularne drożdże instant? jest różnica, bo instant dajemy mniej :) pozdrawiam! świetny blog!

    OdpowiedzUsuń