czwartek, 16 stycznia 2014

Dieta przyspieszająca podstawową przemianę materii

       Żródło: napulpit.com

Dzisiaj dzień pikantnych potraw więc stąd propozycja na pikantną dietę, która przyspieszy Wasz metabolizm :)
Podstawowa przemiana materii (PPM) - czyli Basal Metabolic Rate jest to taka ilość energii, jaką należy dostarczyć organizmowi, aby zapewnić prawidłowe działanie narządów wewnętrznych w warunkach zupełnego spokoju zarówno fizycznego jak i psychicznego, na czczo oraz w optymalnym klimacie. Podstawowa Przemiana Materii stanowi około 50-70% dobowego wydatku energetycznego człowieka i jest zależna między innymi od: płci, wieku, masy i wysokości stanu fizjologicznego, stanu zdrowia i odżywienia, aktywności niektórych hormonów i czynników genetycznych. Tempo metabolizmu w znacznej części zależy od nas samych. Możemy je przyspieszyć przez modyfikacje swojego stylu życia m.in. poprzez zwiększenie aktywności fizycznej i odpowiednia dietę.
Badania naukowe wykazały, że istnieją konkretne produkty, zawierające substancje czynne, przyspieszające przemianę materii. Należą do nich: białko, zielona herbata, kawa, cynamon, imbir, pieprz, chilli, curry, czosnek, kurkuma, kardamon, musztarda, rozmaryn.
Dieta mająca na celu przyspieszenie przemiany materii powinna się składać z 5 posiłków spożywanych w regularnych odstępach czasu. By spalanie kalorii było na wysokim poziomie dieta nie powinna być zbyt restrykcyjna czyli np.1500 kcal.
Ważne jest przestrzeganie kilku zasad:
  • Nie wychodź z domu bez śniadania.
  • Dania przyprawiaj ostrymi przyprawami takimi jak:cynamon, imbir, pieprz, chilli, curry, czosnek, kurkuma, kardamon, musztarda, rozmaryn.
  • Wypijaj przynajmniej 2 litry dziennie. Wskazana jest woda mineralna, herbata zielona ( ok.2 dziennie) oraz herbaty ziołowe i owocowe z dodatkiem soku z cytryny i plasterków imbiru. Do kawy możesz dodać kardamon.
  • Na Twoim talerzu nie może zabraknąć niezbędnych kwasów tłuszczowych rodziny omega-3 zawartych m.in. w oleju lnianym, oliwie z oliwek czy awokado.
  • Twoja dieta musi być urozmaicona, różnorodna i zbilansowana.
  • Postaw na ruch!
Dieta ta nie jest polecana dla osób mających problemy z nerkami i wątrobą oraz wszystkich, którzy ze względów zdrowotnych wymagają specjalistycznych diet z obniżoną zawartością białka.


Przykładowy jadłospis na 2 dni:

DZIEŃ 1

I śniadanie
Kanapka z szynką

Kanapki z 2 kromek pieczywa pełnoziarnistego posmarowanego musztardą, z plastrami chudej szynki, , ogórkiem konserwowym, papryką, sałatą.


II śniadanie
Jogurt z migdałami

1 mały jogurt naturalny
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka suszonych jagód acai
Szczypta cynamonu oraz kardamonu

Wszystkie składniki wymieszaj razem.

Obiad
Gulasz z fasolką

150 g polędwicy wołowej lub wieprzowej
1 szklanka fasolki konserwowej
2 pomidory z puszki
1 łyżka oliwy
50 g brązowego ryżu
Przyprawy: ostra papryka, chilli, pieprz, imbir, kardamon,

Wołowinę pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnie, podsmaż. Dodaj pomidory. Podduś razem. Dodaj fasolkę, delikatnie wymieszaj i dopraw do smaku papryką, imbirem, chilli, kardamonem.
Ryż ugotuj i zjedz z gulaszem.

Podwieczorek
1 grejpfrut

Kolacja
Tatar z łososia

2 plastry wędzonego łososia
1 ogórek kwaszony
½ cebuli
½ łyżeczki musztardy
Ewentualnie: imbir, kilka kaparów
1 kromka pieczywa pełnoziarnistego

Łososia drobno posiekaj, ogórek i cebulkę pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj składniki, dodaj musztardę i przyprawy. Zjedz z pieczywem





DZIEŃ 2


I śniadanie 
Owsianka 

1 jabłko
3 czubate łyżki płatków owsianych górskich
200 ml mleka 1,5 % tłuszczu
Szczypta cynamonu, imbiru

Płatki zalej 1/3 szklanki wody i zagotuj. Jabłko zetrzyj na tarce na dużych oczkach – dodaj do płatków. Jabłka gotuj z płatkami do miękkości - około 5 minut.
Dodaj mleko i zagotuj. Dodaj cynamon. W razie konieczności posłódź do smaku ksylitolem lub stewią.

II śniadanie
Kanapka z szynką

2 kromki pieczywa pełnoziarnistego
2 plastry białego chudego twarogu
pomidor, papryka
sałata, świeżo zmielony pieprz

Przygotuj kanapke.

Obiad
Ryba z imbirem

1 filet z dorsza
pół brokuła,
1 łyżka kukurydzy
średni pomidor
łyżka oliwy
zioła, natka pietruszki, imbir, cytryna
brązowy ryż

Rybę włóż do naczynia żaroodpornego, posyp ziołami oraz dużą ilością
imbiru. Skrop sokiem z cytryny. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około
20 minut. Brokuła ugotuj i wystudź. Następnie dodaj pokrojonego w kostkę
pomidora i kukurydzę. Całość skrop oliwą oraz przypraw ziołami. Podawaj z ryżem
wymieszanym z natką pietruszki.

Podwieczorek
1/2 pomelo

Kolacja
Zupa jarzynowa z lnem

1 filet z piersi indyka
pół opakowania mrożonki warzywnej
2 płaskie łyżki odtłuszczonego lnu mielonego
ulubione ostre i rozgrzewające przyprawy

Mięso wrzuć do gotującej się wody. Następnie dodaj warzywa i siemię lniane. Gotuj aż
mięso zrobi się miękkie. Po ugotowaniu wyjmij mięso, a warzywa zmiksuj. Do zupy dodaj pokrojone w kostkę mięso. Dopraw ulubionymi przyprawami.


Pełny 14 dniowy jadłospis już  na warunkach komercyjnych :)
www.skutecznydietetyk.com.pl

3 komentarze:

  1. Przyprawy te nie tylko przyspieszają metabolizm, ale nawet posiadają 'moc' antyrakową, np. połączenie kurkumy i pieprzu kajeńskiego może zdziałać cuda...

    OdpowiedzUsuń
  2. No proszę... Piję kawę, uwielbiam ostre przyprawy, ale nie wiedziałam, że one naprawdę podkręcają metabolizm ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja jakoś nie przepadam za kawą;)

    OdpowiedzUsuń