sobota, 25 października 2014

Kuleczki z ricotty z suszoną śliwką





Kuleczki z ricotty nadziewane suszoną śliwką i obtoczone w pistacjach – pyszne danie rodem z Włoch. Bezglutenowa, pyszna przekąska. Prosta do wykonania, a bardzo wykwintna w smaku i wyglądzie...
Polecam gorąco!

SKŁADNIKI:
250 g serka ricotta
skórka starta z 1/2 pomarańczy
ok. 4 łyżki orzechów laskowych lub 2 łyżki mielonych orzechów
ok. 10 suszonych śliwek bez pestek
ok. 150 g pistacji



Ser ricotta wymieszaj ze skórką pomarańczy. Orzechy laskowe zmiel dokładnie i połącz z serem.
Mokrymi rękami formuj kulki – śliwki suszone oblepiaj przygotowanym serkiem. Pistacje bardzo drobno posiekaj. Serowe kulki obtocz w pistacjach i odkładaj na talerz. Uformowane kulki wsadź do lodówki na około godzinę.
Podawaj na szynce ( u mnie Bresaola) polanej dobrą oliwą z oliwek.



1 komentarz:

  1. Pyszny deser i chyba nie trudny do wykonania:-) Rzeczywiście składniki wskazują na włoskie pochodzenie, chociaż ricotte można zastąpić innym serkiem równie smakowitym, np. Philadelphia, który w Polsce jest dość powszechny i dostępny.

    OdpowiedzUsuń