




Pieczone gruszki z kremem z siemieniem lnianym z przepisu Macieja Szaciłło - dokonałam małych zmian. Gruszki pieczone pokochałam już dawno, a zaskakujący był smak kremu kokosowego z siemieniem lnianym. Naprawdę pyszne i zdrowe połączenie. Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI na 2 porcje:
2 gruszki
1 łyżka oleju kokosowego
krem:
1/2 szklanki mleka koksowego
1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego
syrop z agawy lub miodu
Gruszki przekrój w poprzek, obierz i pozbaw gniazd nasiennych. Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polej olejem kokosowym. Piecz w temperaturze ok. 200 stopni ok. 20 minut. Mielone siemię wymieszaj z mlekiem kokosowym i syropem z agawy. Owoce podawaj z kremem. Możesz dodatkowo połać syropem z agawy lub miodem.
1 porcja zawiera średnio:
energia: 400 kcal
białko: 13 g
węglowodany: 41 g
błonnik: 9,5 g
tłuszcze: 23 g

świetne śniadanko i ładna miska:)
OdpowiedzUsuńoj tak, cóż za świetny pomysł! w jak ciekawym i zdrowym wydaniu można podać gruszkę ;)
OdpowiedzUsuńwszystkie składniki posiadam, więc chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja:)
OdpowiedzUsuń