czwartek, 30 października 2014

Pieczone gruszki z kremem z siemienia lnianego






Pieczone gruszki z kremem z siemieniem lnianym z przepisu Macieja Szaciłło - dokonałam małych zmian. Gruszki pieczone pokochałam już dawno, a zaskakujący był smak kremu kokosowego z siemieniem lnianym. Naprawdę pyszne i zdrowe połączenie. Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI na 2 porcje:
2 gruszki

1 łyżka oleju kokosowego
krem:
1/2 szklanki mleka koksowego
1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego
syrop z agawy lub miodu


Gruszki przekrój w poprzek, obierz i pozbaw gniazd nasiennych. Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polej olejem kokosowym. Piecz w temperaturze ok. 200 stopni ok. 20 minut. Mielone siemię wymieszaj z mlekiem kokosowym i syropem z agawy. Owoce podawaj z kremem. Możesz dodatkowo połać syropem z agawy lub miodem.

1 porcja zawiera średnio:

energia: 400 kcal
białko: 13 g
węglowodany: 41 g
błonnik: 9,5 g
tłuszcze: 23 g




Wariacje z gruszką

4 komentarze:

  1. świetne śniadanko i ładna miska:)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj tak, cóż za świetny pomysł! w jak ciekawym i zdrowym wydaniu można podać gruszkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wszystkie składniki posiadam, więc chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń