


Bezglutenowe ciasto marchewkowe w którym zakochacie się od pierwszego kęsa.
Wilgotne, aromatyczne i mocno orzechowe. Przepyszne!
SKŁADNIKI:
2/3 szklanki mąki gryczanej (ok. 100 g)
140 g ksylitolu (cukru brzozowego) lub cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1/4 łyżeczki soli
100 g oleju rzepakowego
2 jajka
150 g posiekanych orzechów włoskich
200 g startej marchwi
POLEWA z serka:
125 g serka Philadelphia light
4 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki olejku waniliowego
Orzechy włoskie do dekoracji
W jednym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika.
W drugim naczyniu rozmieszaj jajka z oliwą. Połącz zawartość obu naczyń i wymieszaj drewniana łyżką. Dodaj orzechy włoskie i marchew. Wymieszaj.
Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz 45 minut.
Po tym czasie ciasto wyjmij i wystudź.
Polewa: serek zmiksuj dokładnie z olejkiem i cukrem pudrem. Posmaruj wystudzone ciasto i udekoruj orzechami.
Smacznego :)
Ciasto podzieliłam na 12 części.
1 kawałek ciasta (ok. 85g) zawiera średnio:
energia: 203 kcal
białko: 3,9 g
węglowodany: 17,5 g
błonnik: 0,98 g
tłuszcze: 31 g
alee to ciasto z tym lukrem na wierzchu wygląda boosko:)
OdpowiedzUsuńTo ciacho wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńwygląda niezmiernie apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPyszności
OdpowiedzUsuńDługo szukałam idealnego przepisu na ciasto marchewkowe i nareszcie jest.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za pyszne i zdrowie ciasto.
Pozdrawiam
Justyna
Dzień dobry!
OdpowiedzUsuńCzy można dodać zmielone orzechy zamiast posiekanych?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Pzdr,
M.
NIE.
UsuńGdzie można kupić bezglutenowy proszek do pieczenia, bo pierwszy raz o czymś takim słyszę
OdpowiedzUsuńZwykły bazuje na mące pszennej więc prze nietolerancji glutenu jest zabroniony.
UsuńBezglutenowy kupi Pani w sklepach ze zdrowa żywnoście i internetowych sklepach producentów żywności bezglutenowej jak np. Belviten
Zrobilam ciacho jest pyszne, polecam :)
OdpowiedzUsuńCiasto zrobiłam i polecam. Ma jedną wadę. Zbyt szybko znikło ze stołu. Pycha!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńZrobiłem ciasto wczoraj. Tylko kie w wersji bez glutenu. Użyłem mąki razowej o dodałem kefir. Zamiast ksylolitu stawię. Jest najlepszym ciastem marchewkowe ever!!!!!! A takie proste do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńZrobiłem ciasto wczoraj. Tylko kie w wersji bez glutenu. Użyłem mąki razowej o dodałem kefir. Zamiast ksylolitu stawię. Jest najlepszym ciastem marchewkowe ever!!!!!! A takie proste do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam ciasto i wyszło dość niskie czy to normalne? kiedy dodajecie cukier czy ksylitol? i czy jajka z oliwa są mieszane czy miksowane?
OdpowiedzUsuńUpieczone, pyszne! Dosypałam kandyzowanej skórki z pomarańczy i resztki mąki z orzechów włoskich bo mi została, pasuje idealnie :)
OdpowiedzUsuńPrzy suchych składnikach zapomniałaś dopisać cukru. Ale pewnie każdy się domyśli... CIACHO PRZEPYSZNE!
OdpowiedzUsuń