piątek, 17 października 2014

Szafranowe risotto z cukinią i owocami morza

Risotto z owocami morza - jedno z moich ulubionych :) Tym razem w wersji z cukinią i dodatkiem szafranu. Pychota!


SKŁADNIKI na 3 porcje:
250 g mieszanki owoców morza (może być z mrożonki)
1 mała cukinia
1 ząbek czosnku
150 g ryżu do risotto
0k.500-600 ml bulionu rybnego lub warzywnego
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
świeżo zmielony pieprz, sól
szczypta szafranu
1 łyżka oliwy

Owoce morza rozmroź . Cukinie zetrzyj w plastry na tarce. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć przeciśniemy przez praskę czosnek, szafran i podsmaż. Dodaj ryż i zeszklij go . Wlej wino i duś na średnim ogniu póki wino nie wyparuje. Następnie wlej odrobinę bulionu i gotuj ryż na małym ogniu dolewając bulion gdy ryż go wchłonie. Po 10 minutach dodaj owoce morza oraz cukinię. Duś jeszcze przez kilka minut  (ryż musi być al dente) mieszając delikatnie od czasu do czasu.
Gotowe risotto dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego :)

1 porcja zawiera średnio:

energia: 353 kcal
białko: 21 g
węglowodany: 25 g
błonnik: 3,1 g
tłuszcze: 21 g



2 komentarze:

  1. Nie jestem przekonana do owoców morza, ale wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój Mąż od dawna męczy mnie o risotto z owocami morza, byłby zachwycony Twoim daniem :)

    OdpowiedzUsuń