czwartek, 2 października 2014

Bezglutenowe batoniki orzechowo-owsiane



Batoniki bezglutenowe orzechowo-owsiane, które nie nadają się dla osób na diecie redukcyjnej - nie z powodu, że są kaloryczne, ale dlatego, że są uzależniające....Nie można się nimi "tylko" poczęstować...po jednym kawałku chce się więcej i więcej....Są mega orzechowe i mega smaczne :)
Zdrowa i wartościowa, słodka przekąska, ale niebezpieczna...;)

SKŁADNIKI:
50 g siemienia lnianego
150 g pestek słonecznika
50 g pestek dyni
150 g orzechów włoskich
35 g oleju kokosowego
100 g płatków owsianych (użyłam bezglutenowych Provena)
130g płynnego miodu
4 białka (120g)

Olej kokosowy rozpuść. W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
Blaszkę o wymiarach ok. 20x20 wyłóż papierem do pieczenia i wysyp gotową mieszankę. Uklep łyżką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut - do złotego koloru.
Po upieczeniu dokładnie wystudź i pokrój na batoniki.

Smacznego :)

1 batonik (50g) zawiera średnio:

energia: 224 kcal
białko: 7 g
węglowodany: 17 g
błonnik: 2g
tłuszcze: 15 g





4 komentarze:

  1. Jestem teraz na diecie autoimmunologicznej, jajka są u mnie zakazane, czy myślisz że bez białek też wyjdzie? A jeśli nie to można je czymś zastapić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na protokole autoimmunologicznym nie możesz jeść tez zbóż, orzechów i ziaren więc samo jajko nie jest tu problemem.
      Bez białek wyjdzie raczej granola, nie batoniki - w tym przepisie są one niezbędne.

      Usuń
  2. Czy to jest błąd czy faktycznie pieczemy w 18 stopniach. Najniżej mogę ustawić 50 stopni?

    OdpowiedzUsuń