wtorek, 30 września 2014

Komosa ryżowa z brzoskwinią i owocami goji






Komosa ryżowa na śniadanie -  z mlekiem roślinnym, brzoskwinia i owocami goji... Poezja w miseczce :) I do tego zdrowa!
 Komosa ryżowa to doskonałe źródło białka roślinnego, wapnia, żelaza, fosforu, wit. E i witamin z grupy B. Owoce goji to wspaniałe źródło przeciwutleniaczy, a orzechy włoskie wspaniale odżywią nasz mózg z samego rana. Po prostu Śniadanie Mistrzów!

SKŁADNIKI na 1 dużą porcje:
50 g komosy ryżowej (ok. 4 łyżek suchego produktu)
1 szklanka mleka orzechowego lub migdałowego
1 brzoskwinia
1 łyżka owoców goi
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
stewia do smaku


Komosę ugotuj w lekko osolonej wodzie w proporcji 1:1. Pod koniec gotowania (gdy prawie cała woda zostanie wchłonięta) wlej mleko i dodaj pokrojoną w kosteczkę brzoskwinię o owoce goji. Gotuj na małym ogniu około 3-4 minut. Posłodź do smaku.
Podawaj na ciepło posypana orzechami włoskimi.

Smacznego :)


1 porcja zawiera średnio:

energia: 454 kcal
białko: 18 g
węglowodany: 68 g
błonnik: 6 g
tłuszcze: 11 g





3 komentarze:

  1. Wygląda pysznie a przepis.. chyba każdy, nawet najoporniejszy się skusi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię komosę! a Twoja propozycja wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń