Improwizowane danie z łososia, które mnie totalnie zachwyciło swoim smakiem i wyglądem. Robiąc je nawet nie przypuszczałam jak wspaniale wyjdzie! Nawet nie umiem tego dania odpowiednio nazwać więc niech będzie to wykwintna zapiekanka z łososia owinięta w liście szpinaku. Danie niezwykle proste do wykonania,lekkie, zdrowe, smaczne, aromatyczne i o wspaniałym wyglądzie. Z całą pewnością zachwyci nie jedno oko i podniebienie... Bardzo gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
1 op. szpinaku o dużych liściach (200g)
500 g świeżego filetu z łososia
2 białka
sól, pieprz
cytryna
Szpinak dokładnie umyj i osusz. Naczynie żaroodporne wysmaruj dobrze masłem i poukładaj w nim duże liście łososia - szczelnie by liście na siebie zachodziły:
Świeży filet z łososia pokrój w bardzo drobne kawałki. Część pozostałego szpinaku (około połowę) drobno pokrój. Posiekanego łososia, szpinak i białko umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Wlej kilka kropli cytryny, posól i popieprz do smaku.
Przygotowaną masę delikatnie wyłóż do naczynia wyłożonego liśćmi szpinaku:
Potrawę przykryj dość ściśle pozostałymi liśćmi szpinaku:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (u mnie termoobieg). Potrawę wstaw do piekarnika na około 30 minut.
Po tym czasie wyjmij i wystudź przez około 5 minut. Następnie danie przykryj talerzem, odwróć do góry dnem i wyłóż na talerz.
Pokrój na kawałki i podawaj.
SMACZNEGO :)

Wow, co za oryginalny pomysł! Nie wpadłabym na zrobienie takiej zapiekanki. Musi być dobra... Szpinak i łosoś to idealne połączenie.
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł, uwielbiam i szpinak i łososia :) mam tylko pytanie, czy nie jest to lekko mdłe danie? Szpinak zawsze dosyć ostro traktuję czosnkiem, ale jakoś do łososia mi on nie pasuje....
OdpowiedzUsuńZrobię na pewno :)))
Rewelacja, kocham szpinak <3
OdpowiedzUsuńCudne połączenie :) Jedno z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńWow te liście szpinaku wyglądają jak kapusta! takie duże:)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł!
OdpowiedzUsuńekstra wygląda i na pewno też tak smakuje ;)
Wygląda świetnie!!!! Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie;)
OdpowiedzUsuńmniam , to musi być mega smaczne <3
OdpowiedzUsuńuwielbiam szpinak więc koniecznie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie łososia i szpinaku, wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł i przepis. Gratuluję wygranej - należało Ci się :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis! Wyglada to tak, że ma sie ochote zjeść natychmiast i... duuużo :)
OdpowiedzUsuńGratuluje wyróżnienia w konkursie z łososiem (zastanawiam sie, czy będziesz na warsztatach?)
Pozdrawiam.
Alicja w krainie garów
Wspaniale danie!
OdpowiedzUsuńWspaniale danie!
OdpowiedzUsuń