czwartek, 24 kwietnia 2014

Bezglutenowa granola z bakaliami

Bardzo chrupiąca, pyszna domowa granola. Idealna na śniadanie do jogurtu czy mleka, w towarzystwie owoców. Zdrowa dawka energii :) Polecam gorąco.

SKŁADNIKI:
250 g płatków owsianych ( bezglutenowePprovena)
200 g orzechów (u mnie nerkowiec, włoskie, migdały)
100 g pestek słonecznika
50 g suszonych moreli (niesiarkowanych)
50 g suszonej żurawiny
50 g miodu
3 łyżki stewii
20 g oleju kokosowego

Olej koksowy rozpuść razem z miodem.
Płatki owsiane, orzechy i słonecznik wymieszaj razem z rozpuszczonym miodem i olejem oraz stewią. Całość wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piecz w temperaturze 170ºC około 30 minut mieszając parę razy w trakcie pieczenia. Wystudź. Dodaj żurawinę i pokrojone w paski morele. Wymieszaj. Gotową mieszankę wsyp do szczelnego pojemnika.
Taką granolę można przechowywać kilka miesięcy.


1 porcja (30g) zawiera średnio:

energia: 154 kcal
białko: 8 g
węglowodany: 12 g
błonnik: 5 g
tłuszcze: 11 g
cholesterol: 0 mg

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie pyszności! Cudnie smakują i pięknie wyglądają! Pozdrawiam, Monika

    OdpowiedzUsuń
  2. zdrowo , lekko, smacznie - czyli tak jak lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie. Piękny blog !

    OdpowiedzUsuń