poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Owsiane ciastka z kokosem. Bez glutenu, mąki, mleka i cukru.







Zdrowe i przepyszne owsiane ciastka z kokosem. Bez glutenu, mąki, białego cukru i mleka. Lekko pijane ;) Świetna alternatywa dla wypieków świątecznych.
Chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku...wspaniałe....to jedne z tych wypieków, którymi nie da się tylko poczęstować...

SKŁADNIKI:
250 g płatków owsianych (np. bezglutenowe Provena)
150 g wiórków kokosowych
50 g mielonych orzechów
2 białka
1 jajo
100 g oleju kokosowego
100 g miodu
1/4 szklanki likieru kokosowego np. Malibu


W naczyniu wymieszaj płatki owsiane z wiórkami kokosowymi, zalej likierem kokosowym i odstaw na 20 minut. Następnie dodaj resztę suchych produktów i wymieszaj. Olej kokosowy rozpuść. Do suchych produktów dodaj miód, lekko roztrzepane jajka z białkiem i olej kokosowy.
Wszystkie produkty dokładnie wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia
Mokrymi rękami formuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Układaj je na blaszce i spłaszczaj mokrą łyżką.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut (piekłam na termoobiegu)
Z tego przepisu wyszło mi ok. 35 ciastek.

1 ciastko zawiera średnio:

energia: 85 kcal
białko: 2 g
węglowodany: 8 g
błonnik: 0,7 g
tłuszcze: 5 g
cholesterol: 10 mg

Wielkanoc bez glutenu.Lekka Wielkanoc

12 komentarzy:

  1. o kurcze! ten przepis należy wypróbować :3 mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis jak najbardziej do akcji "Lekka Wielkanoc", ale proszę o dodanie banerka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie je zrobię. Powiedz tylko, czy mogę czymś zastąpić olej kokosowy? Czy mogę dodać mleko kokosowe zamiast Malibu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malibu możesz pominąć, ale oleju kokosowego nie da się tutaj zastąpić niczym innym. Możesz spróbować z masłem, ale to już nie będzie to samo...

      Usuń
  4. Ten przepis spadł mi z nieba!!
    Czegoś takiego prostego i smacznego szukałam. Własnie teraz, na święta. I nie tylko!

    Dziękuję :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają przepysznie, zwłaszcza te przypieczone brzegi!
    Używasz do nich oleju rafinowanego czy nie? chodzi mi o to, czy kluczowy jest aromat - ja mam ten już bezzapachowy olej, czy ciastka dużo stracą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. używam nierafinowanego (zapach obłędny) ale z rafinowanym też wyjdą...

      Usuń
  6. Wyglądają apetycznie :) Dodatek kokosa to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń