wtorek, 1 kwietnia 2014

Risotto z brązowego ryżu z kurczakiem mango


Risotto z brązowego ryżu z kurczakiem i mango - zdrowsza alternatywa dla klasycznego risotta z białego ryżu. Brązowy ryż ma ponad 3-krotnie więcej błonnika pokarmowego niż biały oraz jest znacznie bogatszym źródłem składników mineralnych jak: potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo oraz witamin z grupy B i folianów. Poza tym posiada niższy indeks glikemiczny i na dłużej daje uczucie sytości. Moim zdaniem takie risotto nic nie traci na swoim smaku, a zyskuje znacznie jeśli chodzi o wartość odżywcza. Świetnie współgra z mięsem i soczystym mango. Pyszne, lekkie i zdrowe danie. 
Polecam gorąco :)


SKŁADNIKI na 2 porcje:
100 g brązowego ryżu 

1 pierś z kurczaka (180 g)
600 ml bulionu warzywnego
1 mango
oliwa

świeżo zmielony pieprz


Kurczaka umyj i pokrój w kostkę.
Mango obierz i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć kurczaka i posmaż. Po kilku minutach dodaj ryż. Wszystko chwile razem przesmaż cały czas mieszając. .
Następnie zacznij stopniowo podlewać risotto bulionem mieszając za każdym razem.
Gdy ryż wchłonie bulion, ponownie je podlej.

Duś do momentu aż ryż bedzie al dente, przy brązowym ryżu trwa to ok. 25 minut. Pod koniec dodaj pokrojone mango i  podgrzej delikatnie mieszając.
Posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Podawaj natychmiast.

SMACZNEGO :)

1 porcja zawiera średnio:

energia: 371 kcal
białko: 30 g
węglowodany: 50 g
błonnik: 6 g
tłuszcze: 7 g
cholesterol: 700 mg







2 komentarze: