środa, 9 kwietnia 2014

Tarta z ciecierzycy z cukinią i bakłażanem. Bez glutenu i tłuszczu.





Bezglutenowa tarta na beztłuszczowym spodzie ciecierzycy. Przepis na spód lekko zmodyfikowałam w stosunku do pierwotnej wersji, którą znajdziecie tutaj i ciasto jest naprawdę smaczne. Tarta jest krucha, delikatna i świetnie komponuje się z warzywami. Genialna alternatywa dla tradycyjnej tarty na bardzo kalorycznym cieście. Polecam gorąco, bo naprawdę wspaniale smakuje i pięknie wygląda!

SKŁADNIKI:
ciasto:
240 g ciecierzycy z puszki
50 g hummusu
2 żółtka
60 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
bułka tarta( u mnie bezglutenowa)
nadzienie:
340 g jogurtu greckiego
2 kulki mozzarelli (użyłam bawolej)
1 jajko
1 bakłażan
1 cukinia
2 marchewki
papryczka chilli - wiórki
sól, pieprz
oliwa

Ciecierzycę zmiksuj blenderem na gładka masę, dodaj hummus,żółtka, mąkę kukurydzianą, proszek i sól. Wymieszaj razem, a następnie wyrób ciasto rękami (jest mokre, ale takie ma być).
Formę do tarty wysmaruj tłuszczem, obsyp bułką tartą i wyłóż ciastem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Przestudź (ja spód piekłam dzień wcześniej).

Mozzarellę pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z jogurtem greckim, jajkiem, solą i pieprzem.
Bakłażana i cukinie umyj, marchew obierz. Warzywa pokrój na bardzo cienie plastry - ja zrobiłam to szeroką obieraczką do warzyw. Bakłażana najpierw przekroiłam na pól a potem kroiłam w plastry.
Bakłażana obsyp solą i odstaw na 20 minut. Po tym czasie osusz ręcznikiem papierowym.
na ostudzona tartę wyłóż nadzienie jogurtowe, a na nim układaj w okręgu naprzemiennie warzywa - zaczynając od brzegów tarty.



Gotowa tartę posmaruj oliwą - najlepiej za pomocą pędzla. Możesz posypać wiórkami chilli.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.
Po upieczeniu odstaw na 5 minut i podawaj.

Smacznego :)


1 porcja (1/8 tarty) zawiera średnio:

energia: 232 kcal
białko: 14 g
węglowodany: 22 g
błonnik: 4 g
tłuszcze: 11 g
cholesterol: 107 mg







Wielkanoc bez glutenu.Lekka Wielkanoc

10 komentarzy:

  1. To wygląda wspaniale po prostu! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak dzieło artysty! Rewelacja! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pięknie wygląda :). Po prostu ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam taką piękną tartę ale jakoś te warzywa mi nie smakowały, marchewka była sucha, bakłażan podeszwowaty. Moja wyszła nie udana, ale wizualnie równie malownicza.

    OdpowiedzUsuń
  5. wow ! wyglada świetnie ;)
    Chętnie wypróbuje przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie wygląda, zdrowia ma mnóstwo i smakiem pewnie też zachwyca :) warto zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  7. Po prostu cudo! Nie lubię bakłażanów, ale zjadłabym tę tartę za sam wygląd!

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękna! Takie jesienne barwy, ale musowo do zrobienia na wiosnę . ;)

    OdpowiedzUsuń