czwartek, 3 kwietnia 2014

Chlebek chrupki bezglutenowy





Chlebek chrupki bezglutenowy- chrupiący i uzależniający... Oryginalny przepis znalazłam u Dorotuś (mojewypieki.com)i przerobiłam go na wersję bezglutenową. Efekt końcowy naprawdę pozytywnie mnie zaskoczył. Świetna alternatywa dla drogiego i mało smacznego kupnego pieczywa chrupkiego dla bezglutenowców. Szybki i prosty do wykonania. Gorąco polecam :)

SKŁADNIKI:
200 ml płatków owsianych
200 ml mąki gryczanej
100 ml ziaren słonecznika
50 ml ziaren siemienia lnianego
50 ml ziaren sezamu
350 ml wody
1 łyżeczka soli




W naczyniu wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na 15 minut do napęcznienia.
Po tym czasie dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.(użyłam takiej z wyposażenia piekarnika)
Rozsmaruj równo masę na grubość około 3 mm i wyrównaj.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170ºC (najlepiej piec z termoobiegiem) i piecz około 60 minut. Po 10 - 15 minutach pieczenia wyjmij blachę z piekarnika i ostrym nożem pokrój ciasto na kromeczki. Wstaw z powrotem do piekarnika. Podczas pieczenia trzykrotnie uchyl piekarnik na około 5 minut każdorazowo, by uwolnić parę wodną - chlebek będzie chrupiący.
Studź na kratce.
Chlebek można przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka tygodni.

Smacznego :)

1 kromka 20 g zawiera średnio:

energia: 54 kcal
białko: 2 g
węglowodany: 7 g
błonnik: 1 g
tłuszcze: 2,5 g
cholesterol:0 mg


4 komentarze:

  1. domowe? bardzo lubię te sklepowe, ale wiadomo - co domowe, to najlepsze. super! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie chlebki. Ja piekłam podobny z samych ziaren. Ale ten też spróbuję.

    OdpowiedzUsuń