wtorek, 8 kwietnia 2014

Papryka faszerowna kaszą jaglaną





Papryka faszerowana kaszą jaglana to mój pomysł na wykorzystanie nadwyżki kaszy. Prosty, szybki, zdrowy i smaczny :)

SKŁADNIKI na 2 porcje:
2 spiczaste papryki słodkie
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 cebula
2 ząbki czosnku chilli
1 puszka krojonych pomidorów
oliwa
sól, pieprz, ulubione zioła i ostre przyprawy
do podania: jogurtowy sos czosnkowy

Cebulę i chilli drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć czosnek z chilli. Zeszklij. Po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pomidory w puszce. Wymieszaj i duś na małym ogniu ok. 5 minut, jeśli sos jest gęsty odparuj nadmiar wody. Dodaj kasze i wymieszaj. Dopraw do smaku.
Papryki umyj, odetnij końce i wydrąż.Za pomocą małej łyżeczki napełnij je kaszą.
Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut.

Podawaj z jogurtowym sosem czosnkowym z dodatkiem ziół.

1 porcja zawiera średnio:

energia: 288 kcal
białko: 9 g
węglowodany: 52 g
błonnik: 7 g
tłuszcze: 7 g
cholesterol: 0 mg




6 komentarzy:

  1. świetny pomysł! bardzo lubię faszerowane papryki, a taka z kaszą jaglaną będzie idealnym, zdrowym i smacznym obiadem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyobraźcie sobie, że od jakiegoś czasu zajmuję się tematyką zdrowego stylu życia - w sposób zawodowy. Czytam kobiece blogi, blogi fit, czasem o gotowaniu... I jakoś nie wstydzę się, że podoba mi się taki pomysł na faszerowaną paprykę, tylko brak mi chęci na takie wybajerowane dania :) Chociaż czasem nawet ja, facet, coś ciekawego upichce;p

    Fanów bloga oraz jego autorkę zapraszam do konkursu - 1 min i gotowe. Wystarczy dodać 1 krótkie hasło reklamowe, a do wygrania całkiem niezły zestaw produktów BIO :) link działa tylko jeśli zalogujecie się na fb:

    https://www.facebook.com/pages/Vibiopl/1446971335530680?id=1446971335530680&sk=app_139761029533870

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczne przepisy na pewno będe wpadać! Niedawno odkryłam kaszę jaglaną, kupuję paprykę i spróbuję! ^^

    Jeśli chcesz zapraszam do mnie, dopiero startuję, napisałam jeden post rok temu...ale dzisiaj publikuję nowy i na nowo się motywuję. Pozdrawiam serdecznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł na wykorzystanie kaszy :) W pełni akceptuje i zapisuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się ten przepis, lubię dania z faszerowaną papryką, najczęściej farsz jednak przygotowuję na bazie ryżu, ten z kasza jaglaną bardzo mi się podoba. Kasza jaglana ma charakterystyczny goryczkowaty posmak, jak się ją nieprawidłowo potraktuje, zapomniałam jednak co należy zrobić w tym temacie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń