środa, 16 kwietnia 2014
Bezglutenowe racuchy z jabłkami
Bezglutenowe racuchy z jabłkami - obłędnie dobre, delikatne, idealne! Smażone bez tłuszczu z dodatkiem jabłka i płatków owsianych sprawia, że to propozycja na zdrowe i przepyszne śniadanie lub podwieczorek. Ciasto można przechować przez noc w lodówce i rano smażyć racuszki. Zapewniam, że zakochacie się w nich od pierwszego kęsa!
SKŁADNIKI na 2 porcje:
50 g mąki kukurydzianej
70 g mąki ryżowej
40 g bezglutenowych płatków owsianych
12 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 jajo
3/4 szklanki letniego mleka
1 duże jabłko
Drożdże pokrusz, wymieszaj z 1/2 szklanki letniego mleka i cukrem. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
Mąki wymieszaj z płatkami owsianymi, wlej resztę mleka, zaczyn drożdżowy i wbij jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżka. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Jabłko obierz, wybrąż gniazda nasienne i pokrój na krążki o grubości 0,5 cm.
Wyrośnięte ciasto wymieszaj. Patelnie teflonową dobrze rozgrzej.
Plastry jabłek obtaczaj w cieście drożdzowych i kładź na rozgrzana patelnie. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Podawaj polane miodem.
Smacznego :)
1 porcja zawiera średnio:
energia: 348 kcal
białko: 12 g
węglowodany: 66 g
błonnik: 5 g
tłuszcze: 6 g
cholesterol: 180 mg
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
<3333
OdpowiedzUsuń:) smak dzieciństwa! wakacji u babci!
OdpowiedzUsuńdokładnie! tylko jeszcze cukru pudru brakuje :D ale jak dla mnie z miodem też wygrywają! <3
UsuńAniu! czy nie pomylilas sie z drozdzami?? 12 gramow to chyba mialo byc??
OdpowiedzUsuńOczywiście. Już poprawiłam :)
Usuńoj narobiłaś mi smaka :D zrobię na pewno ! ;)
OdpowiedzUsuńPych racuszki! :>
OdpowiedzUsuńPiękne racuszki. :)
OdpowiedzUsuńWitam!
OdpowiedzUsuńCzy drożdże mogę zastąpić sodą jeśli tak to w jakiej proporcji?
Dziękuję za inspirację! Wyszły o wiele delikatniejsze niż tradycyjne, z mąki pszennej :) Jedyne, co zmieniłam, to zastąpiłam płatki owsiane mąką ryżową, gdyż takowych nie miałam w domu oraz dodałam dodatkową łyżkę cukru, by nie trzeba ich było już niczym polewać ani posypywać, co pozwoliło mi na utrzymanie kontroli nad spożyciem węglowodanów prostych przez córkę :) Pozdrawiam! Ania.
OdpowiedzUsuńpłatki owsiane mają gluten ;)
OdpowiedzUsuńsori - doczytałam, że bezglutenowe. Zastanawiam się jak oni je wyhodowali... może to GMO? Dla mnie to nowość :)
UsuńOwies sam w sobie nie zawiera glutenu, jednak jest nim mocno zanieczyszczony dlatego osoby na diecie bezglutenowej mogą spożywać jedynie owies z upraw CERYFIKOWANYCH. Z GMO nie ma to nic wspólnego. W Polsce w większości sklepów z żywnością bezglutenową można kupić płatki owsiane czy mąkę owsianą bezglutenową marki Provena.
Usuńczy można pominąć płatki owsiane?
OdpowiedzUsuń