Mazurek w mniej tradycyjnym wydaniu, ale na pewno zdrowszym :) Upieczony z płatków owsianych, bez dodatku tłuszczu. Smakuje jak najlepsze ciasteczko zbożowe. Polecam :)
SKŁADNIKI:
250 g płatków owsianych górskich np. Kupiec
50 g cukru brzozowego (można zastąpić trzcinowym)
4 jajka
50 g mąki pełnoziarnistej (dałam orkiszową typ 2000)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml mleka
3 łyżki pestek słonecznika
polewa czekoladowa
Płatki owsiane zrumień na suchej patelni, dodaj cukier i wymieszaj aż się rozpuści.
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia , dodaj płatki owsiane i słonecznik. Wymieszaj.
W wysokim naczyniu wymieszaj widelcem jajka z mlekiem i wlej do miski z płatkami. Wymieszaj dokładnie łyżką.
Tortownicę ( u mnie o średnicy ok. 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia. wyłóż masę owsianą, wyrównaj powierzchnie i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 40 minut na złoty kolor.
Po upieczeniu dokładnie wystudź.
Polewą pokryj ostudzone ciasto i dowolnie udekoruj.
Smacznego :)
1 porcja - 100 g (bez polewy) zawiera średnio:
energia: 250 kcal
białko: 12 g
węglowodany: 34 g
błonnik: 4 g
tłuszcze: 9 g
cholesterol: 215 mg

Owsianowy mazurek i oto chodzi! I ładny bukszpan z migdałów też. ;)
OdpowiedzUsuńAle się wielkanocnie zrobiło :]
OdpowiedzUsuńAle się wielkanocnie zrobiło :]
OdpowiedzUsuńŚwietny ten mazurek.
OdpowiedzUsuńSłodko, świątecznie, a przy okazji i zdrowo - podoba mi się (;
OdpowiedzUsuńwersja idealnie pod moje kubki smakowe - owsiany <3 ! jest super :)
OdpowiedzUsuń.. owsiany <3 ! kradnę ! ;)
OdpowiedzUsuńczy on jest miękki czy bardziej kruchy/ twardy?
OdpowiedzUsuńNa początku kruchy, a potem już miękki - zwłaszcza po polaniu polewą.
Usuńa długo może stać? :>
OdpowiedzUsuńpytanie jeszcze mam takie..bo w liście składników jest mowa o "polewie czekoladowej" a w przepisie pojawiają się nagle białka, cukier.. czekolady/ kakao nie widzę :D czy te białka / cukier to osobna sprawa? czy mam wziąć ze składników do ciasta? no i ile :)
OdpowiedzUsuń