piątek, 4 kwietnia 2014

Ciasteczka musli z kokosem. Bez mąki, mleka i glutenu



Ciasteczka musli z kokosem. Bezglutenowe, bezmleczne.
Jedne z najlepszych jakiej jadłam. Totalnie uzależniające...Nie da się nimi tylko poczęstować...
Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.  Przepyszne, szybkie i proste do wykonania i z samych zdrowych składników... Te ciastka po prostu musicie zrobić....

SKŁADNIKI:
300 g musli ( u mnie bezglutenowe Provena)
100 g wiórków kokosowych
50 g mielonych orzechów
2 białka
1 jajo
100 g oleju kokosowego
100 g miodu


W naczyniu wymieszaj wszystkie suche produkty. Olej kokosowy rozpuść. Do suchych produktów dodaj miód, lekko roztrzepane jajka z białkiem i miód.
Wszystkie produkty dokładnie wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia
Mokrymi rękami formuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Układaj je na blaszce i spłaszczaj mokrą łyżką.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut (piekłam na termoobiegu)
 Z tego przepisu wyszło mi ok. 35 ciastek.

1 ciastko zawiera średnio:

energia: 80  kcal
białko: 2 g
węglowodany: 8 g
błonnik: 0,7 g
tłuszcze: 5 g
cholesterol: 10 mg

5 komentarzy:

  1. świetnie wyglądają, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne te ciasteczka, muszę koniecznie zrobić tzn. nie wiem czy moje zdolności kulinarne na to pozwolą ale podejmę próbę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności!!
    bardzo takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdrowe ciasteczka, takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajny przepis na ciasteczka! uwielbiam schrupać takie zdrowe i smaczne zarazem, a do kawy najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń