




Proste bezglutenowe bułeczki jaglane z przepisu jednej z moich pacjentek. Proste i szybkie do wykonania, świetne do kanapek wytrawnych jak i na słodko. Koniecznie do spróbowania :)
SKŁADNIKI:
450 g mąki jaglanej
200 g ugotowanej kaszy jaglanej
10 g suszonych drożdży
300 ml letniej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki cukru
Mąkę wymieszaj drewnianą łyżką z ugotowaną kaszą jaglaną. Dodaj drożdże, cukier i sól. Wymieszaj.
Wlej ciepłą wodę oraz oliwę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli masa będzie zbyt płynna dodaj odrobinę mąki.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Po wskazanym czasie ciasto wymieszaj i mokrymi rękami formuj z nich bułeczki. Układaj je w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki przykryj i ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20 minut - na złoty kolor.
Smacznego :)
1 bułeczka zawiera średnio:
energia: 240 kcal
białko: 7 g
węglowodany: 50 g
błonnik: 3 g
tłuszcze: 2 g
cholesterol: 0 mg
Tylko piekarnik będzie naprawiony i biorę sie do roboty, fajny przepis, a dla mnie to juz zwlaszcza super bo chce przejsc na diete bezglutenową:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i miłego dnia!
och-no-sugar.blogspot.com
świetne wyszły Ci te ciasteczka! jestem fanką tych jaglanych :)
OdpowiedzUsuńA czy można użyc jakiś inny środek spulchniający zamiast drożdzy? Mam na nie nietolerancje
OdpowiedzUsuń