![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhpSEfxLAGmrmKZGwoZbvRuXyJcnrPENfxe2KDB73_ACs4ecA_wqqJAXyzZGurp5hIRu1vga3heYGrOzstDdImJsEdr4-l8ZuUgv4d7DqihEu2arPau47kuj2SOj0HB-IScCmTDMRPX8NbK/s200/60_minut.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgOQrme69kP2U2GrAkiCuE4Tc-mvzH_E5WHBeEuSVixhJF5ed1MX81vs3XCCxU05XgcS4ilSZwBn6j2RjY2VJfIM_8Au-0f_1OEnKZYs4PjCOkP0ZJWDxkzfZ14SJYqZEB5NjBXDMHcacJa/s200/bez_glutenu.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgUT3FEaymx70vXWGmGu-bRhwTLEHvLwHuNvuzxuZxzsoL7M3Mxvv_1__JHJOdLcqrwLleGrIIoMIfAUe3_ACOE0pq3mUM0Hrm8TduIsxHf1NY6mz87mCltYBIZFr1yeXJ6YfAhU3mvBW8O/s200/bez_jajek.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEharDAwTCz6H9r6W-MlV4BcoTKkDSlW-vM71QTzEzidL991DjGtUX6yUePyFcO2-sKuj6oD28mtp1_aRHoSjey1JnYIbukb6JmO4On_NZ_8ffGIVO_qOh6vtmR1GMEGxxk1kn2qR3z6PXDY/s200/bez_mleka.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjmQKWldzWQdqNKW_dj4utR3Y32-tZFoY-_bAKHBs9EUxZ0Ibvtzc7AWE425Mmi5N_xDmyfK2MM4NMDVzmx7T_J_fFhKjg1pTjw_7NipaLYAmV8vcj2hjUdWGXhtRT6zqYyMKtZZZAuWr44/s200/wegetarianskie.png)
Proste bezglutenowe bułeczki jaglane z przepisu jednej z moich pacjentek. Proste i szybkie do wykonania, świetne do kanapek wytrawnych jak i na słodko. Koniecznie do spróbowania :)
SKŁADNIKI:
450 g mąki jaglanej
200 g ugotowanej kaszy jaglanej
10 g suszonych drożdży
300 ml letniej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki cukru
Mąkę wymieszaj drewnianą łyżką z ugotowaną kaszą jaglaną. Dodaj drożdże, cukier i sól. Wymieszaj.
Wlej ciepłą wodę oraz oliwę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli masa będzie zbyt płynna dodaj odrobinę mąki.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Po wskazanym czasie ciasto wymieszaj i mokrymi rękami formuj z nich bułeczki. Układaj je w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki przykryj i ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20 minut - na złoty kolor.
Smacznego :)
1 bułeczka zawiera średnio:
energia: 240 kcal
białko: 7 g
węglowodany: 50 g
błonnik: 3 g
tłuszcze: 2 g
cholesterol: 0 mg
Tylko piekarnik będzie naprawiony i biorę sie do roboty, fajny przepis, a dla mnie to juz zwlaszcza super bo chce przejsc na diete bezglutenową:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i miłego dnia!
och-no-sugar.blogspot.com
świetne wyszły Ci te ciasteczka! jestem fanką tych jaglanych :)
OdpowiedzUsuńA czy można użyc jakiś inny środek spulchniający zamiast drożdzy? Mam na nie nietolerancje
OdpowiedzUsuń