środa, 24 września 2014

Bezglutenowe bułeczki jaglane






Proste bezglutenowe bułeczki jaglane z przepisu jednej z moich pacjentek. Proste i szybkie do wykonania, świetne do kanapek wytrawnych jak i na słodko. Koniecznie do spróbowania :)

SKŁADNIKI:
450 g mąki jaglanej
200 g ugotowanej kaszy jaglanej
10 g suszonych drożdży
300 ml letniej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki cukru

Mąkę wymieszaj drewnianą łyżką z ugotowaną kaszą jaglaną. Dodaj drożdże, cukier i sól. Wymieszaj.
Wlej ciepłą wodę oraz oliwę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli masa będzie zbyt płynna dodaj odrobinę mąki.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Po wskazanym czasie ciasto wymieszaj i mokrymi rękami formuj z nich bułeczki. Układaj je w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki przykryj i ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20 minut - na złoty kolor.

Smacznego :)


1 bułeczka zawiera średnio:

energia: 240 kcal
białko: 7 g
węglowodany: 50 g
błonnik: 3 g
tłuszcze: 2 g
cholesterol: 0 mg



3 komentarze:

  1. Tylko piekarnik będzie naprawiony i biorę sie do roboty, fajny przepis, a dla mnie to juz zwlaszcza super bo chce przejsc na diete bezglutenową:)

    Pozdrawiam i miłego dnia!

    och-no-sugar.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne wyszły Ci te ciasteczka! jestem fanką tych jaglanych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy można użyc jakiś inny środek spulchniający zamiast drożdzy? Mam na nie nietolerancje

    OdpowiedzUsuń