poniedziałek, 29 września 2014

Frytki z batatów



Zdrowe frytki? Otóż tak - Frytki z batatów, pieczone w piekarniku na oleju kokosowym :)
Olej kokosowy jest tłuszczem nasyconym, który pobudza przemianę materii i wspomaga ubytek wagi przy nadwadze. Wspomaga układ odpornościowy, spowalnia proces starzenia skóry.  Ma też właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, bakteriobójcze i wirusobójcze. Na temat właściwości oleju kokosowego możecie przeczytać np. tutaj - naprawdę warto włączyć go do codziennej diety. A frytki...są po prostu pyszne :)


Składniki:
2-3 duże bataty
olej kokosowy
sól i pieprz
rozmaryn

 Bataty obierz i pokrój na frytki. Olej rozpuść i wymieszaj z pokrojonymi batatami. Lekko posól, popieprz i wymieszaj z rozmarynem.
Frytki wyłóż na blaszkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na ok. 20-25 minut - muszą zmięknąć i się zezłocić.



100 g frytek zawiera średnio:
energia: 131 kcal
białko: 2 g
węglowodany: 14 g
błonnik: 4 g
tłuszcze: 4,5
g

1 komentarz: