poniedziałek, 8 września 2014

Warzywny makaron z sosem pomidorowym






Warzywny makaron z sosem pomidorowym - przepyszne bezglutenowe, bezmleczne i wegańskie danie, które smakiem zachwyci każdego. Proste do wykonania, efektowne, lekkie i bardzo smaczne :) Zdrowe i bardzo niskokaloryczne :)
Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI na 2 porcje:
3 duże marchewki
2 mniejsze cukinie
5-6 świeżych pomidorów np. Lima
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
olej kokosowy
oliwa z oliwek
sól, świeżo zmielony pieprz


Pomidory przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach - zostanie sama skórką, która wyrzuć.(najszybszy i najprostszy sposób na sos pomidorowy).
Marchewkę obierz. Z marchwi i cukinii przygotuj makaron - wycinaj cienkie, długie paski za pomocą obieraczki do warzyw. W garnku zagotuj wodę, wrzuć warzywa i gotuj około 2 minut. Następnie odcedź i skrop oliwą z oliwek.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju kokosowego i wrzuć czosnek i cebulę, zeszklij. Wrzuć pomidory, wymieszaj i duś na średnim ogniu aż do zredukowania sosu - ma być gęsty. Dopraw go sola, pieprzem i ew. dodaj odrobinę oliwy z oliwek.
Sos wylej na talerz, połóż na nim warzywny makaron i podawaj.

Smacznego :)

1 porcja  zawiera średnio:

energia: 136 kcal
białko: 4,8 g
węglowodany: 25 g
błonnik: 9,80 g
tłuszcze: 5 g
cholesterol: 0 mg




3 komentarze: