![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjRWpWd2MhCtZqfbCMBcDB1qVoanLa7KIOE6VbGspBTnDjRTm30SxYPebPleWsDBYLXPttxFibxkUSu8moXJEAqpgywaFhohTNuYwf3KqaYuSlJjeUPizdK2Vc1dUAxQCX0UP8ep_NQyGtE/s200/30_minut.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgFy5hyphenhyphen04vNvJ5dyZbz1uiO1HzVADTlctCmeWyjvVl21-NS4u272nqHbsZhiju5_-qMJ6R709JV4YJCEZt60hfxmsBC4lTNaZb1S6oz9mdBg5f1kJ-fazCLN5YHP6gA9FSRJ6SjV_PLLtux/s200/bez_glutenu.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjPWzdWhgavzLARneRCH5Lx66GSw-RMASqXRUGNeB0Og_jdLbJ_Jyhawh5yIZ6lxOOOsP43mnStiidY5nN7Y7vt8UhdinxDIVCFxis3KcKisV9y_XcWe03JZjje0p_ZPIBlhUYFPULzFnfX/s200/bez_jajek.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4xoKY8J8C74nvzY5oe8iXiO0gBqa3Gnm_DbJfTXDe7-Lz4Qhow_z3dld0aMCGqQ1sRWm7ScVQNMIy_PH4T2H4RQNvZ8rCzIIGPYREhxv3wiufJPfhu79GCOtmsUo7H6mCnSidniVQg9fU/s200/bez_mleka.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiO00s4HeB_ISGjsPDUT3d6eBPl0wZ5O_I8oSNAUsRWRztMdjjSzbmhBauvN8yhvlNP5IKwGZtb-cC2bPenFrMJmYSLsWcA5Wf1uaDh90oOR4I91h1qkf3cI97pg9uofFvQN-KrKuT0jG6E/s200/faza3.png)
Warzywny makaron z sosem pomidorowym - przepyszne bezglutenowe, bezmleczne i wegańskie danie, które smakiem zachwyci każdego. Proste do wykonania, efektowne, lekkie i bardzo smaczne :) Zdrowe i bardzo niskokaloryczne :)
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI na 2 porcje:
3 duże marchewki
2 mniejsze cukinie
5-6 świeżych pomidorów np. Lima
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
olej kokosowy
oliwa z oliwek
sól, świeżo zmielony pieprz
Pomidory przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach - zostanie sama skórką, która wyrzuć.(najszybszy i najprostszy sposób na sos pomidorowy).
Marchewkę obierz. Z marchwi i cukinii przygotuj makaron - wycinaj cienkie, długie paski za pomocą obieraczki do warzyw. W garnku zagotuj wodę, wrzuć warzywa i gotuj około 2 minut. Następnie odcedź i skrop oliwą z oliwek.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju kokosowego i wrzuć czosnek i cebulę, zeszklij. Wrzuć pomidory, wymieszaj i duś na średnim ogniu aż do zredukowania sosu - ma być gęsty. Dopraw go sola, pieprzem i ew. dodaj odrobinę oliwy z oliwek.
Sos wylej na talerz, połóż na nim warzywny makaron i podawaj.
Smacznego :)
1 porcja zawiera średnio:
energia: 136 kcal
białko: 4,8 g
węglowodany: 25 g
błonnik: 9,80 g
tłuszcze: 5 g
cholesterol: 0 mg
Uwielbiam taki 'makaron'! Pysznie, zdrowo, kolorowo :)
OdpowiedzUsuńFajne danie, zdrowe i jakie kolorowe :)
OdpowiedzUsuń