![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh2t0H3BH0MHGsoxEvCGFRV7cbnzwdnxjZyQFGQxNjK08LwSCZmQCJPegE8UG-pwb1ErIiSEyZa2bS8QgRPzLH3iKzzIpW_VRqMidUaZGjdLR9Vmm3Zpj9kTOhTA6p1Dz6vcpnALv-COcXh/s200/60_minut.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj5hyphenhypheneTdi0-msu1na5YM6FIojbzniczgczzfHG94ke29cJL1hLD_IWFtP8g5cZEK2gptDTuK9ZBiapTsWDnw_HliJsneR9EytJ9B0bjQw0hF8BZ22yiaj89ier8LSleU5G-xpBEI13EQvVr/s200/bez_glutenu.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhdrvX17UZdr184K1wPBE62-dmN6PAncbLqs05zW8zCqCV5DDKEP87mm8wVB3VAQIL0KQLfAd90BW-0Ja_XPHeohj7TEYI79GRrEZ5VPHHYlq98CuedtcnOCHzs0QUygrzNrJPRJ58pKxq9/s200/bez_jajek.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh3TAAbqmjwifGwThcxUBZ5ZxmXlR38eu-QiJDYDsRA7ygQg-MEkl32oyPqN3ZPTmfa8ErZz9IJwV2176LNDHGLeqto5pd7c_WV8DoLn80boB0UIvYYmdP0pMA3duhTgpFie0UljxZ158Dt/s200/bez_mleka.png)
Bezglutenowa , przepyszna szarlotka z płatków kukurydzianych - przepis dla tych, którzy twierdzą, że dieta bezglutenowa jest niesmaczna i pełna wyrzeczeń. To ciasto jest dowodem na to, że tak nie jest. Szarlotka jest obłędna! Ciasto bez jajek czy mleka. Chrupiąca z wierzchu z aromatyczną, wilgotną masą jabłkową.Cudownie smakuje i pachnie. U mnie nie dotrzymała do wieczora... Najlepsza na ciepło :)Oryginalny przepis od Olgi Smile zmodyfikowany jednak nieco przeze mnie. Koniecznie do zrobienia!
SKŁADNIKI na mała blaszkę (12 kawałków)
ciasto:
150 g płatków kukurydzianych
120 g roztopionego masła
100 g brązowego cukru
100 g mąki kukurydzianej
nadzienie:
800 g jabłek
100 ml wody
1 łyżka cynamonu
80 g brązowego cukru
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do nich brązowy
cukier, cynamon i wodę.
Wymieszaj płatki kukurydziane z roztopionym tłuszczem i cukrem i odłóż 1/3 do miseczki. Do reszty płatków dodaj mąkę kukurydziana i dokładnie wymieszaj.
Blachę o wymiarach ok.15cm x 15 cm posmaruj tłuszczem i wysyp kaszką kukurydzianą. Na dno wsyp płatki kukurydziane z mąką, starte jabłka, a na wierzchu rozsyp odłożone wcześniej płatki.
Szarlotkę przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piecz około 30 minut, zdejmij folię i piecz kolejne 20 minut.
Szarlotkę możesz posypać cukrem pudrem.
Przechowuj ja przykrytą bawełnianą ściereczką w temperaturze pokojowej.
Smacznego :)
1 porcja zawiera średnio:
energia: 231 kcal
białko: 2 g
węglowodany: 38 g
błonnik: 2 g
tłuszcze: 9 g
Muszę zrobić;DD
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, szarlotka wygląda bardzo apetycznie,
OdpowiedzUsuńale mam pytanie - czy zamiast cukry mozna dodać miód?
och-no-sugar.blogspot.com
Z miodem myślę płatki nie będą tak chrupiące jak z brązowym cukrem, ale możesz spróbować :)
Usuńmyślałam , że to z owsianych , po tytule, a ja nie lubię płatków kukurydzianych ani kukurydzy
OdpowiedzUsuńna pewno musiała być troszkę chrupiąca! świetny przepis ;)
OdpowiedzUsuńciekawie to wygląda
OdpowiedzUsuń