![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhu9VALhgECuL-88KXUQ8CI_KqS0cAVyOG64nfwUydFFOkUrZUnSoO7mk6Zd2ERaYWyY1iN0MJvs2QoGY_Kzj1uhdeDHx-RMKPTEb0MUCg4bqiIPPph-KjR8X1MLfaSLWNm1J_6I65j-dA3/s640/30_minut.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEipmpmNUqCCa0v7e26lHbv3ibVFG1H7mYk3eVs6WbdJSy_Yg92WC1v3I-kmubQbOZhP5SPqsm39Hlj93f2bND1UdThBd4ElqyS-Lbrl-Bhhp-TrSfzzAI_buNI7AS5Jxhg5e86c6UgvHNQR/s640/bez_glutenu.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgQTnhfku0ERbjWcWOO1FxJ7sbOYlFU7j85-gwlQetT2d2PSkB1_hqVHR20Df1bRfTB2oP9hcGSB6uCQYH-INHxSu1fctP4zeaoBcQhr6K6rWTetQw_ZD_efLuvVcptKmuwKSY0s0R4vwit/s640/bez_jajek.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhDd83ahjKaMkuNjp5SLOYDk2ErbPTfClK0e43NdbB_hrnLn40WUYYRTssyIPBMEMpsT5EdSXyk7_gajK2T-GOlAlVYYm7-o1T792Zb91LVcB44uiOnysZF1QLbGQW09ku42E28bTFStrhH/s640/bez_mleka.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgOg4EAxgwz5RU7N-tIH0ooMGNDj0IRH7ButrCyOeTfYtpmamcJq1zS_d-fGeZD9vO1fRWNOpdNlfnI1uUtEEt_Vd4KU3Dq3roS_g4bdxvAij5XxYTXYy19gD9PIAbIpEmPFR4oQvh4suXF/s640/faza3.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj1jk3cTP95i17v4J6tqjUupXaqa8RBx4t8CdMmfIpgvdnmiaNytv-Dl3Thuef7tc8FqIY7PzQvenircISr5It_u_tkv64tN0X0gK_Bu2K6JvGMFczCnn5QFCjni7Y_HjzAIT0qY-lrr9vi/s640/wegetarianskie.png)
Curry z bakłażana to jedno z moich ulubionych, jesiennych dań - tym razem z dodatkiem ciecierzycy. Idealne na obiad z dodatkiem kaszy lub ryżu lub lekka kolację. Proste do przygotowania i bardzo smaczne :)
SKŁADNIKI na 2 porcje:
1 bakłażan
2 łyżeczki pasty curry
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżka oleju kokosowego
100 g liści szpinaku
1 puszka ciecierzycy gotowanej na parze
400 ml mleka kokosowego (użyłam light)
sól, pieprz, chilli
Bakłażana pokrój w plastry, a plastry w paski. Umieść na sicie , posól i odstaw na 20 minut. Następnie opłucz go i osusz. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pastę z curry i podsmaż przez minutę, następnie dodaj bakłażana i smaż go ok. 5 minut cały czas mieszając. Następnie dodaj puszkę pomidorów, mleko kokosowe i duś na średnim ogniu ok. 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodaj odsączoną z puszki ciecierzycę i podgrzewaj jeszcze 5 minut. Na koniec dodaj szpinak i całość delikatnie mieszaj ok. 2 minut. Dopraw do smaku.
Podawaj z ugotowanym ryżem lub makaronem.
Smacznego :)
1 porcja zawiera średnio:
energia: 246 kcal
białko: 11 g
węglowodany: 29 g
błonnik: 6,6 g
tłuszcze: 15 g
Wygląda naprawdę nieźle, kokosowo-szpinakowe, musi być smaczne.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, zaraz uciekam do kuchni ! Dzięki :)
OdpowiedzUsuń