czwartek, 25 września 2014

Curry z bakłażana i ciecierzycy






Curry z bakłażana to jedno z moich ulubionych, jesiennych dań - tym razem z dodatkiem ciecierzycy. Idealne na obiad z dodatkiem kaszy lub ryżu lub lekka kolację. Proste do przygotowania i bardzo smaczne :)
 
 SKŁADNIKI na 2 porcje:
1 bakłażan
2 łyżeczki  pasty curry

1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżka oleju kokosowego 
100 g liści szpinaku 
1 puszka ciecierzycy gotowanej na parze
400 ml mleka kokosowego (użyłam light)
sól, pieprz, chilli

Bakłażana pokrój w plastry, a plastry w paski. Umieść na sicie , posól i odstaw na 20 minut. Następnie opłucz go i osusz. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pastę z curry i podsmaż przez minutę, następnie dodaj bakłażana i smaż go ok. 5 minut cały czas mieszając. Następnie dodaj puszkę pomidorów, mleko kokosowe i duś na średnim ogniu ok. 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodaj odsączoną z puszki ciecierzycę i podgrzewaj jeszcze 5 minut. Na koniec dodaj szpinak i całość delikatnie mieszaj ok. 2 minut. Dopraw do smaku.
Podawaj z ugotowanym ryżem lub makaronem.

Smacznego :)


1 porcja zawiera średnio:

energia: 246 kcal
białko: 11 g
węglowodany: 29 g
błonnik: 6,6 g
tłuszcze: 15 g


2 komentarze:

  1. Wygląda naprawdę nieźle, kokosowo-szpinakowe, musi być smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, zaraz uciekam do kuchni ! Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń