poniedziałek, 15 września 2014
Warzywny stir-fry z makaronem ryżowym
Warzywny stir-fry z makaronem bezglutenowym - ostatnio mój hit w domu. Danie, które można modyfikować na dziesiątki sposobów i nigdy się nie nudzi. Lekkie, bezmięsne danie z chrupiącymi warzywami, które można podawać z grillowaną ryba czy krewetkami. Proste i szybkie do wykonania i genialne w smaku. Przepis Macieja Szaciłlo.
SKŁADNIKI na 2 porcje:
2 łyżki oleju kokosowego
kawałek imbiru o dł. kciuk sterty na tarce
czerwone chilli drobno poszatkowane
2 marchewki pokrojone w słupki
1 brokuł pokrojony w słupki
sos sojowy do smaku
3/4 szklanki wody
3 łyżki soku z cytryny
makaron ryżowy - u mnie wstążki
natka pietruszki
Makaron przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Na rozgrzany wok lub głęboką patelnie wlej olej, wrzuć imbir i chilli. Podsmaż na złoty kolor. Dodaj marchewkę, a po 2 minutach brokuły. Cały czas mieszaj. Po kilku minutach dodaj paprykę. Wlej sos sojowy, wodę, ocet ryżowy i olej sezamowy. Na zakończenie dodaj ugotowany makaron. Delikatnie wymieszaj.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
o rany! jakie pyszne! proszę, zostaw mi troszkę:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania ;) moje smaki!!
OdpowiedzUsuńto danie zdecydowanie przypadło mi do gustu! :)
OdpowiedzUsuńTrzeba przyznać, że wygląda to bardzo apetycznie i przede wszystkim bardzo zdrowo! Ogólnie super blog! Zapraszam również do siebie na stronę: http://dietmap.pl gdzie również możecie znaleźć trochę dietetycznych inspiracji.
OdpowiedzUsuń